Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Rođaci Paun se susreli nakon jednog stoljeća – povezala ih knjiga Požežanina Đure Mesića

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Rođaci Paun se susreli nakon jednog stoljeća – povezala ih knjiga Požežanina Đure Mesića Požega.eu | Rođaci Paun se susreli nakon jednog stoljeća – povezala ih knjiga Požežanina Đure Mesića

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Sredinom iz Chichaga(SAD) u našu zemlju, točnije u ličko selo Podlapača, stigla sa obitelji Deborah Paun Stanić, praunuka Stipana i Rože rođ. Karakaš koji su u Ameriku otišli prije 116 godina gdje su i vjenčani Došli su i unuci Stipanova brata Paun Adama i Julke rođ. Rosandić, Gordana Petak iz Bjelovara i Srećko Patekar iz Zagreba. Ispred crkve je bilo mjesto upoznavanja dalekih rođaka, a svi zajedno su bili na sv. misi koja je služena za njihove pretke.

Oni su obišli zaseok Paunovo brdo, mjesto i kuću njihovih predaka na kojoj je upisana godina izgradnje 1913. Zaseok, u kojem je nekada bujao život, je zarastao u travu  jer u desetak kuća živi samo jedan stanovnik. Zaseok Karakaši nije bilo moguće obići autom jer tamo već dugo nitko ne živi.

Obišli su i zgrade škola njihovih predaka u Podlapači, te zapalili svijeću kod spomenika svim poginulim Podlapčanima u Drugom i Domovinskom ratu, te kod križa na mjesnom groblju za sve umrle.

Kako nasljednici iz SAD-a ne znaju jezik predaka u komunikaciji su pomogle stalno prisutne sestre blizanke Kristina i Martina Perković, rođene Podlapčanke.

Glavni „krivac“ spajanja dalekih rođaka je pisac-istraživač Đ. Mesić i njegove knjige o Podlapači, posebno rodoslovlja obitelji Podlapca/Podlapače. On je rođen i živio je do umirovljenja u Požegi, a potom se preselio u Veliku Goricu,

Kako su knjige dostupne na web stranici: https://zavicaji.net Deborah se prije dvije godine javila tražeći pomoć u želji za novim saznanjima. Pomogla je da se vjenčanim dokumentima njenih predaka, koje je poslala iz Amerike, oni mogu povezati u njihova rodoslovlja što je bilo posebno značajno za prabaku Rožu rođ. Karakaš. Tako se klupko zakotrljalo, a Mesić je pozvao još dosta daljnjih rođaka koji se nisu odazvali iako žive u selu. Svih prošlih godina on je već povezao puno obitelji u Hrvatskoj i svijetu od kojih su neki već bili u Podlapači, a to mu je najveće priznanje dobrog pisano-istraživačkog rada.

Dan kasnije pozivom rodbine i poruka koju je dobio od Deborah govori o zadovoljstvu.

-Moja obitelj i ja smo uživali u svakom trenutku u Podlapači! Radujem se povratku jednog dana – ističe Deborah. 

Nastavak događanja o Đuri Meseći i njegovim brojnim knjigama pogledajte na TV Mreži u emisiji Domovini vjerni ovog petka 23. lipnja od 17 sati

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo