Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Raspored krizmi - slavlja sakramenta svete potvrde 2024. godine

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Požeška biskupija
FOTO: Požeška biskupija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Raspored krizmi - slavlja sakramenta svete potvrde 2024. godine Požega.eu | Raspored krizmi - slavlja sakramenta svete potvrde 2024. godine

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Požeška biskupija
FOTO: Požeška biskupija

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Dopisom Biskupskog ordinarijata broj 1587/2023. od 10. studenog 2023. svi župni uredi u Požeškoj biskupiji obaviješteni su da se sakrament svete potvrde 2024. godine, sukladno važećem redoslijedu, slavi u župama Kaptolačkog, Našičkog, Novokapelačkog, Novljanskog i Požeškog dekanata, sa zamolbom da župnici do 15. prosinca 2023. pošalju Biskupskom ordinarijatu u Požegi prijedlog datuma slavlja u svojoj župi.
U spomenutom dopisu, među ostalim, naznačen je način priprave kandidata za svetu potvrdu kojoj je prvotna svrha uvođenje mladih u život po vjeri, pri čemu je od posebnog značenja nedjeljni korizmeni program neposredne priprave. U tom smislu, svi župnici i kandidati za sakrament svete potvrde obvezni su ravnati se prema odredbama Direktorija za pastoral sakramenata u župnoj zajednici Hrvatske biskupske konferencije (str. 43-53.) i biskupijskim odredbama, osobito onih u Dekretu broj 1343/2011. od 15. rujna 2011. (Slavlje sakramenta svete Potvrde – trogodišnja priprava, Službeni vjesnik Požeške biskupije, br. 3/2011., str. 167-168.), imajući uvijek na umu da propisi o pripravi mladih za slavlje svete potvrde nemaju svrhu u samima sebi, nego služe njihovu uvođenju u život po vjeri.
Župnici će u skladu sa sudjelovanjem kandidata u pripravi utvrditi tko će konačno pristupiti slavlju navedenog sakramenta te će ih na svetoj misi Prve korizmene nedjelje, 18. veljače 2024. javno primiti među kandidate za svetu potvrdukako je to propisano u Neposrednoj pripravi kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu (Korizma 2019.) na temelju Reda pristupa odraslih u kršćanstvo. Na tom euharistijskom slavlju trebaju sudjelovati i roditelji te ako je moguće i kumovi krizmanika. Kandidati će potom svake korizmene nedjelje na svetim misama sudjelovati u obredu koji je predviđen za njih spomenutim programom Neposredne priprave te će biti uključeni i u sve drugo što pojedini župnici smatraju pastoralno korisnim za krizmanike u hodu prema slavlju svete potvrde. U program neposredne priprave župnici će uključiti krizmanike u korizmeni Križni put mladih, napose iz župa kroz koje on prolazi, kao i u korizmenu karitativnu akciju Djeca djeci našega biskupijskog Caritasa, od kojeg će primiti kutijice te u njih prikupljati priloge za siromašnu djecu. Svi kandidati za svetu potvrdu iz župa Katedralnog arhiđakonata kao i oni kojima je moguće iz drugih župa naše Biskupije sudjelovat će u požeškoj Katedrali na Misi posvete ulja na Veliki četvrtak, kada će predstavnici pojedinih župa prinijeti svoj prilog koji su prikupili tijekom korizme. Nekoliko dana prije slavlja svete potvrde u pojedinim župama dekani će na susretu s krizmanicima provjeriti način i tijek njihove priprave za navedeni sakrament, napose njihovo sudjelovanje u spomenutom korizmenom nedjeljnom programu, i koliko su se trudili oko opredjeljenja za život po vjeri, te će o tom na početku slavlja svete potvrde izvijestiti biskupa ili njegova delegata.
Slavlje svete potvrde 2024. godine održat će se u pojedinim župama po sljedećem rasporedu, oblikovanu – koliko je to bilo moguće – na temelju prijedloga primljenih od župnih ureda:
Raspored na linku je slijedeći

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.