Predstavljena knjiga Sokolarstvo i ptice grabljivice: likovni prikazi u Hrvatskoj /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Ogranak Matice hrvatske i Gradski muzej Požega organizirali su u gradskoj knjižnici premijerno predstavljanje knjige Vitolda Košira Sokolarstvo i ptice grabljivice: likovni prikazi u Hrvatskoj. Osim autora na predstavljanju knjige bili su te o njoj govorili suautor Marijan Žižanović, jedan od naših poznatih sokolara, te Ivan Kraljević, vlasnik nakladničke kuće In.tri iz Zagreba koja je objavila knjigu. Potporu izdavanju dao je Hrvatski lovački savez prepoznavši potrebu za takvim bogato ilustriranim izdanjem.

Okupljene sudionike predstavljanja, među kojima su bili zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i pročelnica grada Požege za društvene djelatnosti Maja Petrović, pozdravila je potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske Ljiljana Marić, dok je o povezanosti Požege sa sokolima govorila kustosica Gradskog muzeja Ivana Domanović. U knjizi su obuhvaćene fotografije spomenika i drugih motiva vezanih uz sokole.

Predstavljači knjige sa sobom su dopremili nekoliko ptica grabljivica tako da su sudionici promocije mogli potpuno doživjeti čari višestoljetne tradicije bavljenja dresiranjem tih ptica.

Požega nije slučajno izabrana za ovo predstavljanje jer kroz povijesti ima niz poveznica sa sokolima uključujući više toponima po imenu te ptice, a ovdašnji gvardijan fra Luka Imbrišimović vođa pobjede na Turcima 1688. godine na brdu Sokolovac dobio je nadimak Sokol.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88