Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Požeško-slavonskom Domu zdravlja donirano 57 medicinskih kreveta

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Požeško-slavonskom Domu zdravlja donirano 57 medicinskih kreveta Požega.eu | Požeško-slavonskom Domu zdravlja donirano 57 medicinskih kreveta

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

PLETERNICA – Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga kako za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, tako i za bolesnikovu obitelji. Požeško-slavonska županija, odnosno njen Dom zdravlja jedan je od vodećih u pokretanju palijativne skrbi u okviru medicinskog sustava. Požeško-slavonski Dom zdravlja je jedini koji ima ima dva tima za palijativnu skrb, jedan sa sjedištem u Pakracu, a drugi u Požegi.

Požeškom timu palijativne skrbi pristigla je vrijedna donacija iz Austrije iz pokrajine Tirol i to 57 medicinskih kreveta koji su smješteni u skladište pleterničkog Doma zdravlja u tvz. posudionicu. Svi stanovnici koji imaju potrebu za takvim krevetom za teško bolesnog, nepokretnog ili starijeg člana u obitelji tako mogu doći i prijaviti se za krevet. Ekipa iz palijativnog tima obići će obitelj i procijeniti koji oblik medicinske skrbi treba za tog člana i odobriti medicinski krevet ili neki drugi oblik palijativne skrbi.

- Ovu donaciju iz Tirola smo dobili posredstvom Tomislava Stokića iz JVP Lipik a donacija dolazi iz staračkog doma. Ovih 57 kreveta su vrlo kvalitetni kreveti koji omogućuju na daljinsko upravljanje podizanje pacijentima samima ili njihovim članovima obitelji, a svako olakšavaju pomicanje, okretanje i prilagođavanje položaja bolesnika. Lakše s pacijentima mogu funkcionirati i djelatnici palijativnog tima kad ih dođe obilaziti da im lakše može pružiti potrebnu skrb. Mislim da je vrijednost donacije barem 5.000 kn po krevetu jer su u vrhunskom stanju - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Darko Puljašić, koji očekuje nastavak suradnje jer austrijski dom umirovljenika ide u obnavljanje drugog dijela pa će ponovno imati viška kreveta za donaciju.

- Danas na terenu imamo preko 200 kreveta i još uvijek ih trebamo. Ja bih ovim putem pozvao sve naše sugrađane koji imaju pacijente kojima je potrebna palijativna skrb da se jave našem palijativnom timu. Inače, mi smo jedni od rijetkih koji u županiji imaju dva palijativna tima, što mogu zahvaliti županu koji je zajedno samnom u ministarstvima borio da dobijemo ta dva tima zbog našeg geografskog položaja. Ujedno se mogu pohvaliti da Dom zdravlja zajedno sa županijom stvara u Pakracu i edukacijski centar gdje imamo izvrsne uvjete i gdje ćemo educirati sve one iz bliže i dalje okolice koji žele vidjeti na koji način funkcionira palijativna skrb. Mi smo u top 3 Hrvatske u palijativi iako nemamo velikih financijskih sredstava ali se snalazimo upravo kroz ovakve donacije. Ne trošimo novac na opremu već na edukaciju i opremanje prostora kako bi što više poboljšali uvjete našim pacijentima i pomogli im da ostanu u svojim obiteljima - dodao je ravnatelj Puljašić.

Pohvale za rad palijativnih timova i pružanje usluge palijativne skrbi na području županije izrekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Palijativna skrb je veliki problem na državnoj razini i mislim da smo mi otišli dalje ispred svih shvaćajući potrebe naših pacijenata. Humanost je jedna od temeljnih stvari o kojima se moramo brinuti. Možemo na ovaj način osigurati svima kojima je teško a da bude u svojoj obitelji bude u svojoj obitelji. To je u svakom slučaju i humanije - rekao je župan Tomašević.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić istakla je dobru suradnju s Domom zdravlja i ravnateljem Puljašićem, koji uskoro, kako je naglasila, postaje njen kolega gradonačelnik. Suradnju će se nastaviti sa novim ravnateljem, a očekuje ih i zajednički projekt energetske obnove zgrade Doma zdravlja Pleternica.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo