Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

POHOD PO OKOLINI: Požeškom gorom od Pleternice do Požege išli su planinari požeškog Sokolovca

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić

Malo cugom, više cipelcugom", Od kolodvora do kolodvora, Pod kišom kapi u istoj borbi, Nosili smo glave u istoj torbi i  Navlakuša neki su od naziva popularnog izleta planinara Sokolovca iz Požege. Riječ je o tradicionalnom pohodu po bližoj okolini. Oblačno nedjeljno jutro nije puno obećavalo, ali to nije obeshrabrilo Požeške planinare. Mala odlučna skupina planinara HPD „Sokolovac“ krenula je na planirani izlet od Pleternice do Požege. Nakon putovanja vlakom iz Požege krenuli su od Željezničkog kolodvora u Pleternici prema Starcu na 326 metara nadmorske visine. Proljeće se osjetilo u zraku. Radovi u vinogradima i voćnjacima su uznapredovali uz buđenje prirode. Proljetnice su se probudile i najavljuju proljeće. Visibabe, jaglaci, polja bijelih i ljubičastih ljubičica, kukurijek, procvale kajsije i drijenak. Planinari su putem komentirali promjene u prirodi i prepričavali dogodovštine s proteklih izleta. Još uvijek su vidljivi tragovi prošlogodišnjeg nevremena s brojnim porušenim stablima koji tužno leže često i preko planinarskih staza.
Prva stanka je bila na Viškovačkom gradu s ostacima starovjekovne utvrde koja odolijeva vremenu i krije brojne tajne prošlih vremena. To je jedna od nekoliko utvrda koje su bile raspoređene na brdima Požeške kotline. Na žalost većina tih utvrda je u lošem stanju, a za njihovo postojanje kao i značenje u prošlosti ne znaju ne brojni domicilni mještani. 


Hrana i piće iz ruksaka uobičajena je krilatica na izletima. Nevjerojatno je što se sve pronađe i što sve stane u ruksak. Miris dima i pečene slanine i kobasica uz dobru kapljicu po izboru, različiti deserti, nešto je čemu se ne može odoljeti. A u društvu i prirodi sve prija. Tijekom hodanja sunce se sramežljivo pojavilo između oblaka. To je dodatno podiglo ionako dobro raspoloženje. Put je nastavljen prema Ćosinim Lazama u hrabre i odvažne korake. Po malo umorni nastavili su put  preko Komušine do Željezničkog kolodvora u Požegi. Iza planinara je ostao pothvat dug  21.5 km. Na kraju svi puni dojmova krenuli su svojim kućama uz krilaticu Umor prolazi zadovoljstvo ostaje. Vodič izleta bio je iskusni planinar Damir Matoković.
 Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo