Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
ŽUPANIJSKA UDRUGA „MATKO PEIĆ“

Pjesnička večer na imanju OPG-a Jakopović u Čaglinu

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Provodeći program djelovanja, Udruga zavičajnih pisaca i slikara  Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ nastoji svoj rad  predstaviti na širem županijskom području. Prvi put Udruga se predstavila i publici čaglinskog kraja, u istočnom dijelu Požeštine. Održana je pjesnička večer na imanju Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Jakopović u Čaglinu. Prigodnim pozdravnim riječima nazočnim posjetiteljima, među kojima je bio i općinski načelnik Dalibor Bardač, obratila se tajnica Melita Grgić te je zahvalila domaćinu na lijepom i srdačnom dočeku te pravom slavonskom ugođaju. Govorila je o Udruzi koja djeluje već deset godina te je predstavila njen plodonosan rad.


-Imamo pjesnike koji su izdali i do šest svojih zbirki, pisce s po nekoliko romana, a dio članova piše i slika te se bavi i drugim kreativnim radom. Pokušavamo povezati te umjetnosti, a onda to prikazujemo u svojim programima, održavanjem pjesničkih večeri na različitim mjestima, na likovnim kolonijama, izložbama i promocijama naših zajedničkih zbirki radova. Do sada smo održali više o 60 pjesničkih večeri te sudjelovali na više od 40 različitih manifestacija. Organizirali smo 26 zajedničkih izložbi, 8 likovnih kolonija, nekoliko likovnih radionica. Naši su slikari samostalno održali  više od 25 izložbi, a sudjelovali su na 35 likovnih kolonija u susjednim županijama. Pjesnici su izdali samostalno 27 izdanja zbirki pjesama, romana, poeziju i igrokaze za djecu, slikovnice, zbirke, pa čak i dva zdravstvena priručnika.  Uspješno smo proveli raspisani natječaj za putopise u povodu stote obljetnice rođenja Matka Peića-kazala je tajnica te je darivala jednu zbirku pjesama općinskom načelniku i uručila prigodan poklon domaćinu Željku Jakopoviću.  


Tijekom večeri članovi Udruge čitali su svoje pjesme i prozne radove, a neke od pjesama bile su posvećene Čaglinu i okolnim selima uz opis lijepog prirodnog krajolika. Sudjelovali su Kata Tutić,. Đurđa Crnković, Željka Rezo, Ana Neferović, Verica Sinjaković, Slavica Šperanda, Mira Šulc, Danela Vujanić, Ivo Abibović, Dragutin Kepić i Marinko Markota. Mještani Čaglina i ostalih općinskih mjesta bili su oduševljeni njihovom izvedbom te su je popratili dugotrajnim pljeskom. Među publikom bili su i čaglinski umirovljenici te gosti iz Pleternice i Požege.


Najmlađim članovima obitelji Jakopović svoje su radove poklonile pjesnikinje Ana Neferović i Mira Šulc, a domaćinu je uručena i prigodna slika. Za vrijeme večeri posjetitelji su mogli pogledati malu izložbu slika čiji su autori članovi Udruge. U ime OPG-a prigodnim pozdravnim riječima obratio se Stjepan Jakopović te je izrazio želju za novom suradnjom s Udrugom „Matko Peić“. U glazbenom dijelu večeri  nastupili su članovi Muške pjevačke skupine “Grabarčani“ i glazbene skupine „Šljivova grana“ iz Grabarja. Druženje do kasnih večernjih sati nastavljeno je uz slavonske nareske, rakiju, vino, osvježavajuće napitke, domaće kolače i pjesmu za dobro raspoloženje.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.