Ocjenjivanju vina prethodilo stručno predavanje o zaštiti vinograda /FOTO/

Autor: D.M.

Takozvano finale, peto ocjenjivanja vina na ovogodišnjoj Zimskoj školi članova Udruge voćara, vinogradara i vinara Vino – kap iz Kaptola održano je u ugostiteljskom lokalu Ribarska kuća u Lukaču. Sponzor im je bila firma Syngenta, svjetski poznati proizvođač zaštitnih sredstava. Njen terenski prodavač Željko Kasapović održao je kraće predavanje o zaštitnim sredstvima i programu zaštite vinograda i voćnjaka a naglasak je bio na preparatima koja ciljano suzbijaju bolesti i štetnike, a neškodljivi su za korisne kukce, prvenstveno pčele. Kod zaštite vinograda od bolesti plamenjače, pepelnice i botritisa preporučena su nova sredstva manje štetna za okolinu kao i ona sa kraćom karencom obzirom da je veliki broj starijih preparata čija je upotreba zabranjena u Europi.

Okupljenim članovima Udruge obratio se i Tomislav Raguž, voditelj Centra za vinogradarstvo i vinarstvo regionalnog ureda za Slavoniju i Podunavlje ispostave u Kutjevu. On je govorio o kutjevačkom Laboratorij za senzorička ispitivanja vina koji besplatno raditi organoleptičke analize nužne za stavljanje vina u promet kao i marketiniško označavanje vina, što vrlo malo vinara koristi.

Na zadnjem petom ocjenjivanju našla su se vina Fakulteta turizma ruralnog razvoja Požega, a vodio ga je dr. Josip Mesić. Zanimljivo je bilo kušanje graševina u pokusu s lokacije vinograda Oljasi i Škomić kod Biškupaca za čije fermentiranje istog mošta su korišteni različiti kvasci. Bilo je tu i drugih sorti bijelih i crnih vina. Nakon kušanja, davale su se ocjene boje, bistrine, mirisa i okusa i raspravljalo o vrlinama i eventualnim manama svakog vina.

 Na kraju Zimske škole Ferdinand Novak, predsjednik Udruge, ogovorio je o rezultatima, te da je ocjenjeno ukupno 69 vina od čega 50 graševina. Najbolje ocjenjena vina na prethodna četiri kušanja su imali članovi Ante Paulić, Ivan Valentić, Gordan Mirković i Tomislav Došen. Predsjednik Novak je zahvalio sudionicima  istakavši da ova aktivnost razvija takmičarski duh i značajna je za održavanje kvalitete vina.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije