Ocjenjivanje ulazi u završnicu, slijedi finale /FOTO/

Autor: D.M.

Na ovogodišnjoj Zimskoj školi i završnom četvrtom ocjenjivanju vina članova Udruge voćara, vinogradara i vinara Vino-kap iz Kaptola, pripremljeno je čak 23 uzoraka. Najviše je graševina, sorte koja je najzastupljenija u  kaptolačkim vinogradima, te nekoliko  soauvignjona i crnih cuvea, te po jedan rajnjski rizling, chardonay, manzoni i roze. Nakon kušanja, davale su se ocjene boje, bistrine, mirisa i okusa i raspravljalo o vrlinama i eventualnim manama svakog vina. Potom su dobri poznavatelji vina Ivica Perak i njegov sin Ivan iz kutjevačke vinarije Perak te Mirko Soldo, enolog istoimene vinarije iz Vetova, dali svoj sud o kušanim uzorcima.

Ovoga puta kušala su se vina članova Udruge, Mate Lončarevića, Joze Šošića, Tome Došena Đanija, Dalibora Mikića, Vlade Rajića, Slavka Perića, Tomislava Došena, Gojka Solde, Hrvoja Pavlovića i Zdenka Perzlera.

Vetovački vinar Gojko Soldo dao je na kušanje vino od tri sorte koje nemaju gotovo nikakvu zaštitu i otporne su na bolesti peronosporu, pepelnicu i botritis a daju jako dobra i pitka vina. Takva vina zbog ekoloških pristupa u Europi i zabrane većina preparata za zaštitu vinograda, pa i manjih troškova, sigurno su vina budućnosti.

U završnici, Ivica Perak je izrazio zadovoljstvo kušanim vinima. Osim dvije graševine koje su imale manje hlapive kiseline i koja se mogu „izliječiti“ druga vina su izuzetne kvalitete od kojih bi većina na službenim ocjenjivanjima dobila zlatna odličja.

Na kraju je predsjednik Udruge Ferdinand Novak zahvalio sudionicima i najavio naredne aktivnosti. Tako će već  14. ožujka biti održano edukativno predavanje o zaštiti vinograda kojem će prethoditi orezivanje vinograda ispred društvenih prostorija a potom i finale Zimske škole, 21.ožujka, na kojoj će biti kušana najbolje ocjenjena vina na prethodna četiri ocjenjivanja.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek