Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Obilježena godišnjica rođenja slikara i književnika Matka Peića

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove je godine obilježila godišnjicu rođenja znamenitog i proslavljenog Požežanina Matka Peića, po kojemu je dobila ime. U povodu 101. godišnjice rođenja održan je prigodni program te je ispred poprsja (biste) ovoga značajnog hrvatskog slikara, književnika i povjesničar umjetnosti položen vijenac i zapaljene su svijeće na istoimenom požeškom trgu. Bista je rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević.


Tijekom programa uvodnim pozdravnim riječima nazočnima se obratila predsjednica Udruge Ana Pirović, a Ivan Abibović govorio je o životu te književnom i slikarskom radu Matka Peića koji je rođen u Požegi 10. veljače 1923. godine.


-Bio je slikar, ali veliki putopisac koji je prošao kroz sve europske zemlje i bilježio svoje dojmove s putovanja te prenosio u svoja književna ostvarenja-istaknuo je I. Abibović. 


O Peićevom značaju za kulturni identitet Požege govorili su Maja Petrović, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, i zamjenik županice Ferdinand Troha. Oni su zahvalili Udruzi na održavanju sjećanja na M. Peića i podsjećanju na njegovu bogatu ostavštinu.


Polaganju vijenca i paljenju svijeća bili su prisutni članovi Udruge, gradski i županijski čelnici, te učenici osnovne škole Julija Kempfa.


Poznati pleternički vinar i ljubitelj poezije Marinko Markota govorio je prigodne stihove Dobriše Cesarića i Peje Šimića. Tajnica Udruge Melita Grgić je obavijestila nazočne da će u požeškoj Gradskoj knjižnici 16. veljače, s početkom u 18 sati, biti održana „Večer poezije i proze Matka Peića“. Njegovu poeziju i ulomke iz proznih radova te iz putopisa “Skitnje” čitat će članovi Udruge. 
 Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.