Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

OBILJEŽAVANJE DANA HRVATSKIH BRANITELJA GRADA POŽEGE: U Gradskoj knjižnici otvorena izložba „Crtanje u pokušaju”

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

U Gradskoj knjižnici Požega u Dvorani mudrosti otvorena je izložba pod nazivom „Crtanje u pokušaju”. Izložbu su sa svojim izloženim radovima pripremile članice Kluba žena koji djeluje u sklopu Udruge ratnih veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde. Pozdravljajući nazočne, predsjednica Kluba žena Katica Balog je napomenula kako ovom izložbom počinje obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Požege i 33. godišnjice osnutka ove samostalne gardijske bojne.
-Ovaj dan slavimo 13. lipnja, kada je prije 33 godine osnovana prva postrojba Hrvatske vojske na požeškom području. To je i dan svih branitelja Požege i onih koji su kao pojedinci bili već uključeni u obranu Hrvatske u drugim postrojbama, kao i onih koji su se krajem lipnja uključili u 4. bojnu 108. brigade. Te su dvije bojne bile okosnica slavne 123. brigade Hrvatske vojske. te i svih ostalih Požežana koji su kao vojnici sudjelovali u obrani domovine-istaknula je K. Balog te je dodala kako je jedna od aktivnosti Kluba žena i tečaj crtanja i slikanja.
Otvarajući izložbu, prigodnim pozdravnim riječima obratio se autoricama, obitelji i djeci poginulih branitelja Tomica Galović, pripadnik 63. samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
- Rat nije dobila samo puška, rat je dobila ljubav, rat je dobila istina, rat je dobilo srce i ove žene koje danas izlažu svoje radove. Sjećam se nekih iz prvih ratnih dana, između ostalih moje drage prijateljice Tatjane koja je drugi dan po stupanju u Oružane snage išla na stražu. Znači, to nisu one žene koje su negdje u pozadini bile potpora svima nama koji smo išli na prvu crtu, to su bile žene koje su stajale rame uz rame zajedno s nama. Stoga mi je iznimna čast da pokažemo danas da hrvatski branitelji nisu samo neki „slučajevi“, već da su vrijedna sastavnica ovog društva, a to pokazuje i ova izložba. Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja ne može proći, a da se ne sjetimo svih onih koji su dali svoje živote za ovu našu lijepu domovinu, i onih koji su od prvih dana stali na pravu stranu i poveli sve nas, počevši od umirovljenog generala Miljenka Crnjca, predsjednika tadašnjeg Kriznog štaba Ante Bagarića, Ante Božića i drugih, svih tih časnih ljudi koji su dali sve svoje što su imali da bismo mi danas ovdje slavili ljepotu, dobrotu, mir i blagostanje-poručio je, među ostalim, T. Galović, čestitajući autoricama na slikarskim radovima.
O svom iskustvu u radu s autoricama izložbe govorila je požeška slikarica i njihova mentorica Ljubica Josipović. Članice grupe „Crtanje u pokušaju“ su Irena Devčić Marinić, Tatjana Štetić, Katica Balog, Ema Letić, Kristina Puchmajer Devčić, Višnjica Peći, Snježana Letić, Mira Vuković, Slavica Bešlić, Marina Brus, Martina Vojvodić, Verica Vučković, Suzana Mandić i Marijana Šijan. Tijekom večeri kreativne članice ove grupe pripremile su kraći prigodni program. Tako je Kristina Puchmajer Devčić pročitala pjesmu „Snaga“ autorice Tatjane Štetić, a Damir Devčić otpjevao je pjesmu „Croatio, iz duše te ljubim“. Članica grupe i svestrana kreativka darovita Ema Letić izvela je pjesmu „Život moj“, a Kristina i Damir otpjevali su u duetu još nekoliko pjesama.
Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.