Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

NOĆ KNJIGE U POŽEGI: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo… Življenja, govora, izbora, promišljanja, mašte, pristupa, čitanja, knjige!

PRIJE 2 GODINE
TEKST: S.P.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | NOĆ KNJIGE U POŽEGI: Požega.eu | NOĆ KNJIGE U POŽEGI:

PRIJE 2 GODINE
TEKST: S.P.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Noć knjige, koja se povodom Svjetskog dana knjige ove godine obilježava od 22. do 25. travnja. i u Gradskoj knjižnici Požega proslavlja se bogatim višednevnim programom. Požeški hram knjige i ove godine potvrdio je njenu neprikosnovenu moć, njen značaj kao utočišta slobode, unatoč svim mijenama i izazovima novog doba.

Manifestacija Noć knjige već niz godina uspješno tematizira knjigu i popularizira čitanje. Cilj projekta je osvijestiti značaj knjige kao kulturnog i civilizacijskog dosega te ukazati na važnost knjige u suvremenom društvu. Najmasovnija kulturna manifestacija ove se godine održava u 250 gradova i mjesta diljem Hrvatske i propituje slobodu te knjigu kao prostor slobode. Trodnevnim programom s čak 20 različitih aktivnosti i zbivanja svoj doprinos dala je nacionalna “Knjižnica godine 2021.” i požeška svjetla točka kulture.

Središnja svečanost održana je 23. travnja, a na službenom otvorenju, u trenutku kada čarolija Noći tek počinje, uz vrijedne djelatnice i djelatnike knjižnice, prisustvovali su i predsjednica Upravnog vijeća knjižnice dr. sc. Vesna Vlašić, požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.“O lijepa, o draga, o slatka slobodo… Življenja, govora, izbora, promišljanja, mašte, pristupa, čitanja, knjige!Mnogi te danas zazivaju u mraku ratnih sukoba, a mi te tražimo na stranicama knjiga, šireći spoznaje o tebi i tvojem značaju. Uz njihovu pomoć, dajemo ti nove definicije, učimo se prepoznavati situacije u kojima si izostala, shvaćamo kolika krila daješ svemu ondje gdje si prisutna.Zahvaljujući tebi, o lijepa, o draga, posjećujemo predjele u koje nas noge još nisu odvele, susrećemo ljude koje nam oči još nisu vidjele; pod tvojim okriljem na knjiškim stranicama putujemo kroz prostor i vrijeme. U Noći knjige 2022. ispisujemo ti odu u čitavoj lepezi tvojih mnogostrukih značenja. A slaveći te, istražujemo i što sve za nas predstavljaš, kako te živimo, izražavamo, kojim te bojama oslikavamo,” kaže Oda slobode koju je na početku požeške Noći knjige pročitala ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo.

“U Noći knjige slavimo knjigu i želimo njeno uskrsnuće. Impresionirana sam programom kojim se ovoj nacionalnoj manifestaciji priključila i naša Knjižnica. Jer, program koji su ponudili članovima ali i svekolikom pučanstvu, širok je, obuhvaća široko područje umjetnosti, glazbe, plesa, fotografije, znanosti te kao vrhunac, književne susrete. Na tome im čestitam,” rekla je predsjednica Upravnog vijeća dr. sc. Vesna Vlašić.Riječi hvale i čestitke uputio je i gradonačelnik dr. sc.Željko Glavić. “Doista sam ponosan što imam priliku sudjelovati na otvorenju Noći knjige u našoj knjižnici. Ova manifestacija uspješno se održava već osmu godinu i sve veći broj posjetitelja, sve veći broj ljubitelja knjige na taj dan dolazi u knjižnicu na pripremljene programe. Požega se ponosi ovom knjižnicom, i prije dok je bila nešto manja i skromnija, i danas kada je dostigla svjetske standarde. Grad uvijek rado podržava ovakve manifestacije, a tako će biti i dalje. Knjižnica je danas doista vodeći kulturni centar ovdje u Požegi, pun događanja i kvalitetnih programa, a na tome treba čestitati ravnateljici i svima u knjižnici,” rekao je gradonačelnik.Požeški hram kulture, naziv je koji je knjižnici uputila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “No ne samo kulture već i arhitekture s obzirom na ovo impozantno zdanje koje je nedavno širom otvorilo vrata svim građankama i građanima Požege, ali i svima koji dolaze u Požegu. Imamo se čime ponositi, naša Knjižnica centralno je mjesto kulturnih zbivanja ne samo grada Požege već i cijele županije. U Noći knjige, kada slavimo slobodu, 

, pa i slobodu izbora, vjerujem kako će svatko od posjetitelja pronaći i sadržaj koji želi posjetiti. Čestitam stoga na svemu što je pripremljeno za sve nas, od onih najmlađih do onih starijih. Knjižnica je danas mjesto svih okupljanja, a u ovom modernom vremenu to je zapravo najvažnije.Knjigu, izričaj, slobodu pisanja, slobodu čitanja to je ono što trebamo njegovati i čuvati,” rekla je županica.Gosti su i sami sudjelovali u određenim tematskim aktivnostima. Na Odjelu za mlade dočekale su ih društvene igre pa je bilo neizostavno da se okušaju u “Čovječe ne ljuti se”, nostalgični izlet koji je naše ozbiljne političare na tren (samo na tren) vratio u dane djetinjstva…Na Odjelu književnosti napisali su sklopu akcije “Poruči mir” poruke mira, potpisali ih i potom stavili među stranice odabrane omiljene knjige. Poruke su osobne, potpisane pa pronađete li u posuđenoj knjizi iz knjižnice ovih dana poruku koju je osobno potpisala županica ili gradonačelnik, ili bilo tko od posjetitelja Noći knjige pročitajte ju, za vas je pisana!

U skladu sa slobodarskom temom koja kaže da knjige ne poznaju granice i predrasude na posebnoj polici nalaze se zajedno knjige iz različitih zemalja, iz različitih svjetonazora i religija, koje, da su slučajno ljudi, možda i ne bi tako složno zajedno stajale…Naravno, spremne su za čitanje!A što najradije čitaju, ne samo u Noći

knjige, pitali smo gradonačelnika i županicu.

“Koliko god sam prije, kada uhvatim vremena, čitao ono što mi je bilo vezano za posao kako bih ostao u ritmu s trendovima vezanim uz zdravstvenu struku kojom sam se bavio, Sada kada sam taj dio priveo kraju, čitam uglavnom knjige koje sam ostavio “po strani” kada za njih dođe vrijeme. To su djela s povijesnom tematikom, ponekad je to ponešto i beletristike. Ali, zapravo, vjerojatno s godinama ta povijest, zbivanja koja su bila kroz povijest sve više intrigiraju jer ih želimo povezati s onim što je danas i naravno, kako bi to mogli onda moramo čitati. Evo, hvala Bogu, imam doista veliki broj takvih knjiga u kojima sada uživam, ali i prikupljam vrijedne spoznaje,” rekao nam je gradonačelnik.

“Čitam puno. To je, gotovo bi mogla reći, i profesionalna deformacija. U posljednje vrijeme tu je stručna literatura vezana uz edukaciju i obveze koje imam na fakultetu. No, vrijeme za pravo uživanje u knjigama je kada sam na godišnjem odmoru i tada ponekad u osam dana pročitam osam naslova.Mnoge od tih knjiga ostave svoj nezaboravni trag. Pomenut ću, recimo “Kradljivicu knjiga” Markusa Zusaka, djelo koje sam pročitala u dahu, vrlo upečatljivo, budi emocije,a opet pitko za čitanje. Zanimljivo mi je da je ta knjiga ima svoju fotografiju u foto natječaju Knjiga svaki dan, koja je čak osvojila i jednu od nagrada na aktualnoj izložbi  “Slika profila”, što je potvrda da je i drugima bila jednako upečatljiva,” otkrila nam je županica Jozić.

Noć knjige u Požegi nije nam donijela samo dobro raspoloženje i razgovore o dragim naslovima – niz je tu zbivanja – od kviza posvećenog književnosti, koncerta i igara do književnih susreta s Ivanom Šojat, te Majom i Bruno Šimlešom. Susreti, iskustva, spoznaje – i uvijek jedna jedina – knjiga. Čitam. Čitaj. Čitajmo da ne ostanemo bez riječi. Čitajmo, jer knjiga je utočište slobode.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo