Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
KRAJ STUDENOG VRIJEME KOLINJA KOD ZVONIMIRA HRUŠKE U BJELIŠEVCU

Nekad sirotinjska hrana čvarci postali gastro delicija

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

U zajedničkom domaćinstvu Zvonimira Hruške, vlasnika poljoprivredno trgovačkog obrta „Vera“ i njegovog oca Drage, nastavnika fizike i tehničke kulture u mirovini iz Bjeliševca, kraj studenog je vrijeme kolinja i to iz praktičnih razloga što su hladniji dani. To je poseban događaj na kojem se okuplja rodbina, susjedi, prijatelji. Posla je dosta, jer je riječ o dva bravca, od 180 i od oko 250 kilograma težine, ali to nije problem za brojnu rabotu.


Dan počinje ispijanjem kuhane rakije i doručkom od narezaka i sira, a onda se krenulo s poslom. Ekipa je uigrana. Muški obaraju, šure i pažunjaju svinje u koritu, u vodi koja ne smije biti prevrela, taman toliko da se skinu dlaka i gornji sloj kože. Prije su se svinje “smudile” zapaljenom slamom ali sada je to obavljeno plinskim brenerom. Polovice se trančiraju u manje komade, obrađuju se šunke i slanine.


Mesare predvodi Ivan Kamenčak, brat Zvonimirove supruge Marije, inače ekonomistice. Tu je i Zoran Kalizan, obiteljski prijatelj iz Ciglenika.


Topljenje masti zahtijeva veliku vještinu a prihvatile su ga se Zvonirove radnice u firmi, Irena Kalizan i Ivana Štimac. Pravilo je da se salo i slanina ne miješaju. Salo se spremilo za kolače salenjake. Kod topljenja masti osobito se pazi na vatru, kako se ne bi dogodilo da pri kraju sve zagori. Čvarci su tada crni, a mast nema lijepu bijelu boju, ali ni miris. U mast se ulilo malo mlijeka, da bi čvarci bili hrskavi. Nekada sirotinjska hrana, čvarci su danas, na cijeni i svrstani u gastro delicije.


Treba nekoliko stotina kilograma mesa samljeti i izmiješati. Nenad Tešija, rođak iz Treštanovaca, sve mjerI na vagi i potom dodaje mljevenu papriku, sol i ostale začine. S mesarskim topom Vladimir Kamenčak, kum i Ivan Hruška, susjed, nadijevaju kobasice, seke, kuline i krvavice. Uokolo trčkaraju Zvonimirova djeca Helena i Matej koja žele pomoći.


Mase je puno, ali sve će biti gotovo prije mraka, a s njim dolaze i niže temperature koje su dobre za prerađevine. U kuhinji gazdarica Marija i njena majka Vesna Kamenčak razvijaju domaće rezance s jajima za juhu, ribaju hren, motaju sarmu i paze na desetomjesečnu unučicu Sofiju.


Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, hrskavi čvarci, pečene krmenadle. Tu je juha od kostiju i mesa, sarma. Glavna tema za stolom su ocjene kobasica, jesu li su slane, preslane ili ne, ljute, zapaprene ili obrnuto. Zapjeva se uz odličnu graševinu i poneko pivo.

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.