Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

NAJAVA: ʼKroz Slavoniju u potrazi za Ramomʼ - premijera dokumentarnog filma u Pleternici

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: rama-prozor.info

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | NAJAVA: ʼKroz Slavoniju u potrazi za Ramomʼ - premijera dokumentarnog filma u Pleternici Požega.eu | NAJAVA: ʼKroz Slavoniju u potrazi za Ramomʼ - premijera dokumentarnog filma u Pleternici

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: rama-prozor.info

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

06. travnja 2024. godine s početkom u 17,00 h, u Informativnom centru „Muzeja bećarca“ u Pleternici, održat će se premijera dokumentarnog filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“.
Naši bi fratri rekli „Zapiši, pa će i Bog upamtiti“. Stoga se na inicijativu KUD-a „Zavičajno društvo Rama Pleternica“ i predsjednika KUD-a Jure Vidakušića, izrazila želja zabilježiti dugogodišnje putovanje hrvatskog naroda porijeklom iz Rame u neizvjesnost iz napaćene Rame u plodnu Slavoniju u kojoj su pronašli novi dom za svoje potomke, u kojoj su stvarana nova blaga, nova prijateljstva, novi život  kroz koji su doseljeni Ramci od dolaska do danas duboko u sebi nosili neizbrisiva sjećanja o nekadašnjem životu u rodnoj Rami. Ta neizbrisiva sijećanja Ramci Požeštine, pretežito iz pleterničkog kraja utkali su u knjige, slike i stihove, pa se tako 2009. godine osnivanjem KUD-a pod nazivom „Zavičajno društvo Rama Pleternica“ pojavljuju na javnim manifestacijama prikazujući običaje starog zavičaja Rame, kulturnu baštinu, ostavštinu djedova, pradjedova, čuvajući ju daleko od zaborava, pokazujući tu ljepotu puku i svijetu.


Po staroj Ramskoj tradiciji prije bilo kakvog protokola ili okupljanja Ramci bi u svojim nastupila nazočnima ponudili tradicionalnu Ramsku šljivu, te zapivali, zagangali, zaguslili, zaigrali (ili po slavonski zaplesali). Njihove pjesme i običaji i danas ozaruju lica domaćih mještana, starih Slavonaca, pa nerijetko dođe i do pripetavanja u pjesmi izražavajući time poštovanje jednih drugima prema starinama i nasljeđu.
U ovom dokumentarnom filmu, Ramci kroz Slavoniju pričaju svima onima koji hoće slušati, živu istinu o ljudima pridošlim u slavonske krajeve iz Ramske doline, ljudima umornim od lutanja i traženja gnijezda na kojem bi smirili dušu i otpočinuli san o novom životu, nedosanjani san o livadama, šumama, planinama, rijeci Rami, cure lijepe i k tome rumene, zvucima pastirske frule, gusala, gange i bećarca, tkalačkog stana, zvucima zvona sa crkve na Šćitu, san o misnici ramskih fratara izvezene ramskim vezom, zvucima udarca dok bi otac u stupi stupao pšenicu za keške, odnosno zvucima običaja starog zavičaja iz kojeg su bili prisiljeni otići gledajući kako novoizgrađena brana potapa nadgrobne  križeve i grobnice predaka, krovove kuća, pojate, avlije, onu jabuku koja je opjevana u bezbroj gangi i pošalica, znoj i suze, tugu i radost, sjećanje na one umrle, one ubijene, sjećanje na egzodus i odlazak ramskog svijeta pred Turcima u Sinj, ponosno noseći uzdanicu ramskog puka Gospu Ramsku, a sada Gospu Sinjsku, pa sve do ovih novijih vremena, kada se iz Rame selilo zbog podizanja nivoa Jablaničke brane i stvaranja Ramskog jezera, odnosno prisilnog potapanja Ramske doline, kao i danas u potrazi za egzistencijom, odnosno lagodnijim životom tamo negdje na Zapadu.


U filmu gradonačelnica Pleternice i županica Požeško-slavonske županije govore o tome kako su Ramci prihvaćeni od domaćeg puka, koliko kao vlast potpomažu doseljene Ramce u administrativnoj oblasti u kojoj obnašaju svoje funkcije. Snimljeni su i kadrovi gostovanja KUD-a „Zavičano društvo Rama Pleternica“ na manifestacijama, a tu su i snimci televizijskih nastupa, intervjua, te sav dugogodišnji rad KUD-a, njegovih članova i svih koji su Hrvatsku i Slavoniju svojim doseljavanjem kroz zajedničku budućnost obogatili kulturološki i etnološki.
Producent filma je Zavičajo društvo Rama Pleternica na čelu sa predsjednikom Jurom Vidakušićem. Urednik filma i osoba koja čita tekst, te je osmislila sadržaj i radnju koja se može vidjeti u filmu je Kristina Čuljak. Koordinatori projekta su mnogi članovi KUD-a.
Na premijeri filma nazočiti će Aljoša Pavlovski, Ivan Kuzmanović Kuzma i Mate Letica, ljudi koji osmišljavaju etnološki program Hrvatske radiotelevizije.
Stoga, organizatori pozivaju sve prijatelje Rame, Ramljake i Ramkinje, sve koje su susretali ili će susretati na njihovom  putovanju života iz Rame u Slavoniju, da im se pridruže na premijeri dokumentarnog filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.