Martinjska svečanost u Kaptolu: Zbog COVIDA-19 na obred pozvani samo članovi Udruge /FOTO/

Autor: DK
blank

Nikada se nije dogodilo, do ove godine, da članovi Udruge voćara i vinogradara „Vino-kap“ iz Kaptola blagdan Martinja obilježavaju u društvenim prostorijama, a ne u mjesnom Vatrogasnom domu s nekoliko stotina uzvanika. Do sada je to bio veliki društveni događaj kada su vinogradari izvodili supruge, pozivali rodbinu i prijatelje na zabavu. Gostilo se društveno-političke radnike općine i županije, prijatelje Udruge iz svih krajeva Hrvatske. Pjevalo se i plesalo do ranih jutarnjih sati. Zbog mjera zaštite od pandemije Covida-19 ovaj puta su pozvani samo članovi.

blank

Zabava nije bila onakva kako su Kaptolčani navikli do sada ali obilovala je sadržajima veznim uz  i oko vina. Najvažnije, krštenje mošta u vino obavljeno je uz jedinog vinskog kardinala u Hrvata, Vlade Bauera i njegovih vjernih ministranata Igora Kovačevića i Željka Pejkovića. Kaptolčani odabiru svaki puta dva vinska kuma. Ovoga puta izbor je pao na članove Udruge Matu Benakića i Ivana Valentića. Dosadašnji kum Zdenko Ferzel predao je ključ koji simbolično obvezuje kuma Valentića na obilazak podruma i kontrolu vina članova Udruge.

blank

Za doprinos u radu Udruge požeškom Veleučilištu te njihovom djelatniku dr.sc. Josipu Mesiću kao dugogodišnjem predsjedniku ocjenjivačke komisije Ferdinand Novak, predsjednik kaptolačkih vinogradara i Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol dodijelili su zahvalnice. Osim toga, u redovno članstvo su primljeni Dražen Vuković i liječnici Gordan Mirković i Damir Šimleša. Za hranu, kako priliči u ovoj prigodi, servirane su martinjske kobasice i svinjska rebarca uz kiseli kupus i krumpir. Degustirala se mlada graševina blagoslovljena u obredu krštenja. Za glazbu i pjesmu pobrinuo se bend „Premium“ iz Požege.

Više iz kategorije