LED POHARAO VINOGRADE IVE ENJINGIJA NA VENJU: Šteta se procjenjuje na oko 80 posto

Autor: D.M.

Grozdovi i bobe grožđa na zemlji, razbijeni grozdovi na čokotima i otpalo lišće loze slika je vinograda Ive Enjingija na Venju nakon što ga je u ponedjeljak oko 17 sati poharao led. Naime, nevrijeme praćeno tučom na potezu Kaptol, Podgorje, Hrnjevc, Venje prema Kutjevu zahvatilo je i vinograde.

Na sreću većina vinogradara je obrala urod osim nekolicine većih proizvođača među kojima je i Enjingi. Ovaj poznati vinogradar također je obrao većinu vinograda za redovnu proizvodnju vina. Međutim, ostavio je nešto više od 20 hektara graševine, rajnskog rizlinga, traminca, merlota i cabernet sovignona na najboljim pozicijama vinograda u Venju namijenjeni proizvodnji predikata. Berba na tom položaju trebala je biti krajem listopada. Enjingi procjenjuje da je na urodu šteta oko 80 posto i ne pamti da je led ikada padao krajem rujna na pozicijama njegovih vinograda Hrnjevca i Venja.

Sada se mora spasiti što se spasiti da, a to je što hitnije u naredna dva, tri dana obrati što više površina. U protivnom, plijesan će zahvatiti razbijene čokote. Neminovno će doći i do pojave hlapivih kiselina a takvo grožđe nije pogodno za preradu. Odmah nakon nevremena Enjingijev kombajn i nekolicina berača su neprestano u vinogradu i spašavaju urod.

Šteta nije samo u manjku uroda već i izostanku ovogodišnje proizvodnje najkvalitetnijih vina kasne i izborne berbe, te drugih predikata po čemu je ova vinska kuća poznata. Osim toga i cijena takvih vina je znatno veća.

Enjingi je i prijašnjih godina imao šteta od leda a jedna od najvećih je bila prošle godine u lipnju kada je tuča uništila oko 90 posto uroda. Tada su ogromne štete bile na svim poljoprivrednim kulturama i objektima. Štete ima svake godine pa mu nije jasno zašto je prije dvadesetak godina uništena vrlo efikasna protugradna obrana. Tih godina štete nikada nisu bile veće od pet posto. A kada je riječ o štetama Enjingi nikada nije dobio odštetu ni potporu nadležnih institucija.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot