Kaptolčani ugostili goste iz Jajca iz susjedne Bosne i Hercegoovine [ FOTOGALERIJA]

Autor: D.K.

Članovi Udruge vinogradara i vinara Vino-kap iz Kaptola tradicionalno početak radova u vinogradu obilježavaju pred društvenim prostorijama i podrumom u središtu naselja. Tu je i pokazni vinograd gdje obavljaju obred blagoslova vinogradara i vinograda te zarezivanje loze koja će u fazi pupanjem pokazati kakav urod mogu očekivati.

Obred blagoslova i zaziv zaštite nebeskog zaštitinika sv. Vinka vodio je Mario Rašić, župnik Župe Kaptol, uz pratnju Dječjeg crkvenog zbora. Uz aistenciju župnika Rašića i Frdinanda Novaka, predsjednika kaptolačkih vinara, čokot je orezao Hrvoje Pavlović, član i vinski kum Udruge.
Čokoti su bili okićeni suhomesnatim proizvodima čime su vinogradari iskazali svoja očekivanja da grozdovi budu veliki kao kulin, teški kao slanina, a dugački kao kobasice. Nije se štedjelo ni na mladoj graševini kojom je kum Pavlović obilno zalio orezani čokot.

Osim članova Udruge na Vincelovo dolaze brojni gosti i prijatelji iz bliže i dalje okolice. Iz dalekog Jajca u Bosni i Hercegovine došla je oveća grupa koja je uzvratila nedavni posjet Kapotolčana. Iako su gosti iz Bosne skolniji šljivovici dobro se snalaze i sa graševinom. Na proslavi je bio i Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol.

Na otvorenoj vatri pekla se slanina i kobasica na vinogradarskpm ražnju, a organizatori su sve častili grahom sa kobasicom i vinom koje je doniralo nekoliko vinara iz kutjevačkog vinogorja.

Domaćini su gostima iz Jajca pokazali niz zanimljivosti Požeške kotline pa su tako između ostalog obišli Vinariju Sontaki iz Kutjeva.

Tekst i foto: D. Mirković

 

Više iz kategorije