Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Izložba Tatjane Kostanjević dočarava ambijent špilje s neobičnim bićima /FOTOGALERIJA/

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Izložba Tatjane Kostanjević dočarava ambijen špilje s neobičnim bićima /FOTOGALERIJA/

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Ovo je druga izložba Tatjanine Kostanjević, požeške akademske kiparice u Gradskoj knjižnici Požega, a naziv joj je pomalo neobičan, O Ženama Pticama, Šišmišima, Štrigama i Vodenbaburama.

Scenografija je napravljena u Galeriji Tunel, koja je ukopana u stijenu, pa je nju Tatjana željela pretvoriti u špilju s neobičnim bićima, vodom, njenim stanovnicima šišmišima, kukcima i endemskim životinjama.Sama Galerija potakla je kiparicu na razmišljanje o takvom ambijentu, što je autorica istakla na otvorenju izložbe.. 

Izložbu je otvorila Aleksandra Šutalo koja je naglasila: “Riječ je o izložbi skulptura čija je pojavnost ujedno primitivna i suvremena, animalistička i senzualna, ali uklopljena u vizualnost današnjice. Galerija Tunel je ovoga puta postala špilja s neobičnim bićima.”

Izloženo je petnaestak skulptura u sadri koje promatrača ne ostavljaju ravnodušnim. U nakani je umjetnica izvrsno uspijela.

Izložba je dio ovogodišnjeg Izložbenog programa Gradske knjižnice Požega, održava se uz podršku Ministarstva kulture i medija te je svojevrstan uvod u jesenski program Knjižnice. Otvorena je do 8. studenog ove godine u radnom vremenu Knjižnice.


Gradska knjižnica i Tatjana Kostanjević surađuju duže vrijeme. Kiparica je voditelj likovne radionice za vrijeme ljetnih školskih praznika  pod nazivom Umjetnik u meni kojom se populariza umjetnost i pruža stručna pomoć polaznicima pri odabiru studija. Polaznici su likovno talentirani učenici i većina njih će se opredjeliti za likovna zvanja i obrazovanje nastaviti na likovnim školama i akademijama.

Tajana Kostanjević je diplomirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim se umjetničkim radom predstavila na pedesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njenih skulptura postavljeno na javne površine i prostore. Brončane skulpture Tatjane Kostanjević krase mnoge parkove i urbane površine. Požega se ponosi skulpturom Tesle, zatim četiri metra visokom Sarom koja utjelovljuje legendu o Babinom Viru kao i brončanim portretima značajnijih Požežana. Grad Opatija izdao je monografiju Tatjane Kostanjević 2005. godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo