Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Graševina 2023. Hrvoja Pavlovića iz Kaptola šampion 27. Oriovite

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: brodportal.hrhttps://www.brodportal.hr/clanak/-grasevina-2023-hrvoja-pavlovica-iz-kaptola-sampion-27-oriovite-36634

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Graševina 2023. Hrvoja Pavlovića iz Kaptola šampion 27. Oriovite Požega.eu | Graševina 2023. Hrvoja Pavlovića iz Kaptola šampion 27. Oriovite

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: brodportal.hrhttps://www.brodportal.hr/clanak/-grasevina-2023-hrvoja-pavlovica-iz-kaptola-sampion-27-oriovite-36634

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

ORIOVAC - Veselo je bilo ove subote, 1. lipnja, u oriovačkome parku, na 27. Orioviti – enogastro manifestacije u čast ponajboljim vinima Slavonije, u organizaciji Udruge voćara i vinograda općine Oriovac. „ Ove godine na Orioviti imali smo 90 uzoraka vina iz cijele Slavonije, od Novske do Iloka. Dan prije bilo je ocjenjivanje. Veliki izazov, nijanse su odlučivale. Ipak, pronašli smo šampiona, to je Hrvoje Pavlović iz Kaptola, čija je graševina berbe 2023. proglašena najboljom, kao i graševina kasne berbe 2022. u kategoriji bijelih vina. U kategoriji crnih vina šampion je 'cabernet sauvignon' vinarije Markota iz Pleternice ”, otkrila nam je rezultate ocjenjivanja Marija Milašin, predsjednica Udruge voćara i vinogradara općine Oriovac.
„ Uspjeh je time veći, jer je iza nas jako teška godina, kako za vinare, tako i za vinogradare. I tu u teškim klimatskim uvjetima postići dobre rezultate, stvarno nam je na ponos. Hvala svima koji ste prepoznali naš trud i kvalitetu naše graševine. Kad kažemo graševinu, to je sinonim za naše kutjevačko vinogorje – vino svjetskog glasa“ , rekao je šampion Hrvoje Pavlović. Od ove godine očekuju se jednako teški izazovi, već nedavna tuča krajem svibnja na području Kutjeva i Velike ostavila je veliku štetu na lozi. Hrvoje inače ima 10 hektara trsova, 75 posto graševine. Kakav će urod biti ove godine, teško mu je prognozirati. Uspjeh na Orioviti mu je samo jedan u nizu. Hvali organizaciju i ozračje na manifestaciji u Oriovcu, gdje je došao prvi put prije sedam godina na poticaj svog prijatelja, uspješnog domaćeg vinara Martina Grozdanovića.
Brojni su posjetitelji u oriovačkom parku mogli uživati ​​u bogatoj gastro ponudi od ribe pripremljene na sve načine do mesa s roštilja, ali iu degustaciji vina. Uz dobru vinsku kapljicu, ribu i ostale delicije nije izostalo ni veselje pod velikim šatorom i ispred pozornice na kojoj su nastupili Lengeri i Stanko Šarić, Gazde i Slavonske lole.
Gazde inače pripremaju novu pjesmu za požeški festival, novi album u narednih godinu dana, ali i niz koncerata i nastupa do kraja ove godine. Ni Slavonske lole ne miruju, u planu im je niz nastupa i koncerata po kontinentalnoj Hrvatskoj. Od Stanka se uvijek očekuje nešto novo, pa ekskluzivno za brodski portal otkriva kako će veliki koncert imati u dvorani Lisinski u Zagrebu 10. studenog, a ovih će dana snimiti i novu pjesmu naziva 'Tamo negdje u daljini'.
Još jedna Oriovita ostaje za pamćenje. Svakako onima koji su nagrađeni za najbolja vina. Kojega pak u Slavoniji ne manjka, usprkos svim nedaćama vremena i izazovima s kojima se nose naši vinari. Glavni pokrovitelj 27. Oriovite je Općina Oriovac. Načelnik Antun Pavetić hvali suradnju sa svim udrugama koje su nositeljice društvenog života u općini, a posebno s Udrugom voćara i vinogradara koja okuplja 60-ak aktivnih članova.
Ovoga lipnja bit će još puno događanja u Oriovcu koje preporučujemo posjetiti. Već sljedeći vikend, 7. i 8. lipnja domaćini su 2. Europskog prvenstva u biciklističkoj ultri na 6,12, i 24 sata, a subota 8. lipnja donosi i tradicionalnu Fišijadu u organizaciji ribolovne Udruge 'Šaran'.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.