Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

DAN GRADA PLETERNICE: Na svečanoj sjednici dodijeljena priznanja najuspješnijim pojedincima i tvrtkama

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

DANA GRADA PLETERNICE: Na svečanoj sjednici dodijeljena priznanja najuspješnijim pojedincima i tvrtkama

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: D. MIRKOVIĆ

U povodu obilježavanja Dana Grada Pleternice, u dvorani Interpretacijskog centra Terra Panonica održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.
Uz gradske vijećnike i predstavnike društveno-političkog, gospodarskog, sportskog i kulturnog života Grada na svečanoj sjednici prisustvovali su izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, izaslanik ministra branitelja, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Ante Zelić, izaslanik ministra obrane, potpredsjednik Vlade RH i voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči, načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, predsjednik županijske skupštine i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, te županijski gradonačelnici i općinski načelnici, na čelu s dr. Željkom Glavićem. 


Otvarajući sjednicu, predsjednik Gradskog vijeća Anto Barbarić obratio se prigodnim pozdravnim riječima. -Posebno pozdravljam drage Pleterničanke i Pleterničane te im čestitam Dan Grada i blagdan svetog Nikole, koji je zaštitnik naše župe i grada. U dane došašća sve vas pozivam da ove dane ispunite ljubavlju prema svojim bližnjima, prijateljima, domovini Hrvatskoj i prema našem mjestu, da dočekate Božić čista srca puna ljubavi i pomireni sa svojim prijateljima, susjedima i svojom obitelji-poručio je predsjednik Gradskog vijeća.

Obraćajući se sudionicima sjednice, gradonačelnica Marija Šarić govorila je o najvažnijim događajima u ovoj godini na izmaku.
-Upravo po uzoru na svetog Nikolu, zaštitnika djece, i mi u Gradu kao prioritet uvijek ističemo ulaganje u djecu i kvalitetu života naših obitelji koje su temelj naše zajednice. Brojne su potpore za djecu, mlade, za obitelji, a ključni projekt upravo je Dječji vrtić u Kuzmici, koji ćemo uskoro otvoriti. On je, između ostalog, pokazatelj da roditelji rade, da se smanjuje nezaposlenost i da gospodarstvo raste. A da gospodarstvo raste, pokazuje i činjenica da i ove 2023. godine bilježimo rast broja poduzetnika i obrtnika za oko 10 posto, što u Pleternici već postaje tradicija, a ne privremeni trend. Vjerujem da smo ovome bar djelomično pridonijeli kroz naše europske projekte koje radimo uz pomoć naših ministarstava, Vlade i brojnih partnera. Jedan od njih je svakako Muzej bećarca koji bilježi više od 10.000 posjetitelja, a ako računamo da je svaki posjetitelj ostavio po koji euro u Pleternici, onda iz toga možemo vidjeti direktan utjecaj na gospodarstvo svih ovih europskih projekata, pa eto i odgovora na pitanja koja su se više puta stavljala pred nas, čemu europski projekti -kazala je gradonačelnica te je dodala kako je nedavno olujno nevrijeme stavilo veliki izazov za Grad.


-Kao kod svih projekata, skupili smo glave te sanirali štete uz pomoć brojnih partnera, suradnika i veliku pomoć Vlade te smo vratili sjaj našim gradskim ulicama. Krećemo dalje i nastavljamo raditi po strateškim planiranim ciljevima. Ključni dionici su ljudi, članovi mjesnih odbora, gospodarstvenici koji stvaraju nove vrijednosti, udruge koje kreiraju razne sadržaje za naše stanovnike, djelatnici gradske uprave i gradskih tvrtki i ustanova, institucije, partneri i suradnici koji svojim doprinosom daju dodatnu vrijednost našim nastojanjima. Zahvaljujem svima vama na tome jer svaki vaš doprinos stvara kvalitetnije okruženje za stanovnike Pleternice. U narednoj godini nas čekaju novi projekti, a najveći među njima je Centar za starije osobe, isto važan kao i spomenuti vrtić. Veliki projekti, ali i veliki izazovi, no idemo korak po korak, dan po dan, opet po planu koji smo si zadali-poručila je, među ostalim, gradonačelnica M. Šarić.


Čestitajući Dan Grada i laureatima koji će primiti nagradu, u ime gradonačelnika i općinskih načelnika obratio se prigodno predsjednik skupštine Požeško-slavonske županije Vinko Kasana. On je istaknuo kako je Pleternica županijski lider te spomenuo nagradu koju je dobila za Muzej bećarca.-To je strateški promišljena politika i jedan kontinuitet koji traje godinama i koji se nastavlja, a Pleterničani mogu biti ponosni na sve ono što je dosad učinjeno, od brige za najmlađe do one za starije, a to se može učiniti samo ljubavlju za svoj grad-naglasio je V. Kasana. Prigodne riječi uputili su i Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske, odnedavno grada prijatelja Pleternice, te načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić.


Upućujući prigodnu čestitku u povodu blagdana svetog Nikole i Dana Grada, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica Antonija Jozić napomenula je kako je odlika ovoga grada zajedništvo. -To zajedništvo je ono što se vidi, ono što na neki način odlikuje ovaj grad. Ali ovaj grad odlikuje i kontinuitet, kontinuitet jednog smjera, kontinuitet projekata, razumijevanja, podrške i, jednostavno, zbog svega toga Pleternica je danas ovdje gdje jest. Pozdravljam vas u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koja će i sljedeće godine iza nas stajati i davati podršku našim projektima. Hvala svim obrtnicima, poduzetnicima, građankama i građanima grada Pleternice na svakom koraku koji čine da ovaj grad bude ovako lijep i uspješan-poručila je županica. Jozić.


Tijekom svečane sjednice potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje između Grada Pleternice i Općine Tomislavgrad (BiH), a potpisali su je gradonačelnica Marija Šarić i općinski načelnik Ivan Buntić. Kao vrhunac uspješne dosadašnje suradnje je otvorenje Muzeja bećarca u Pleternici, a bećarac s gangom predstavljen je svijetu zajedničkim projektom.


Naposljetku su na sjednici, kao i dosadašnjih godina, nagrađeni najuspješniji pojedinci i poduzeća. Ove godine priznanja i prigodne darove dobili su tvrtka Windor d.o.o., Obrt Rovokopačke usluge vlasnika Ivana Stipića, Obrt Autoservis Tajzler, Športsko ribolovno društvo „Mrena“ iz Brodskog Drenovca, Školski sportski klub „Slavonac“ Osnovne škole fra Kaje Adžića, učenica 5. razreda Lucija Grbeš i učenica 7. f. razreda Ana Didović, te učenik požeške Glazbene škole Luka Capan. Priznanja i darove uručili su gradonačelnica Marija Šarić i predsjednik Gradskog vijeća Anto Barbarić. Tijekom svečane sjednice prikazana su dva kratka videofilma o Pleternici. U glazbenom dijelu programa nastupili su Bruna Oberan i Alen Kovačević te gudački kvartet požeške Glazbene škole, koji su svojim nadahnutim nastupom uveličali ovu proslavu. Za sve sudionike svečane sjednice pripremljen je domjenak u restoranu „Klas“.
 Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.