Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Svečano obilježen Dan branitelja Grada Požege i 33. obljetnica ustrojavanja 63.“A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: S.P./D.K.
FOTO: Ante Krstanović

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

brani

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: S.P./D.K.
FOTO: Ante Krstanović

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade, euharistijskim slavljem i prigodnom svečanosti na stadionu NK Dinamo Vidovci obilježen je Dan branitelja Grada Požege i 33. obljetnica ustrojavanja 63.“A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega.
Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i roditelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga ratnih veterana 63 A samostalne gardijske bojne ZNG Požega, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru i požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s izaslanikom Stjepanom Sučićem, izaslanstvo Ministarstva obrane na čelu s izaslanikom Slavkom Matijevićem, načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić te delegacija vojske i policije, Požeško-slavonska županija na čelu s županicom Antonijom Jozić, Grad Požega, Udruga hrvatskih branitelja Dervišaga i MO Vidovci-Dervišaga, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Kutjevo, izaslanstvo HDZ-a Požeško-slavonske županije i izaslanstvo SDP-a požeško-slavonske županije.


Prva profesionalna postrojba 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine, a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika boje u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. Postrojba je prve borbene zadaće imala na istočnom bojištu, a prošla je i zapadnoslavonska bojišta. Zbog svojih zasluga 3. listopada 2012. godine Postrojba 63. ”A” samostalne bojne ZNG Požega odlikovana je od predsjednika RH, Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti. Na ratni put i hrabrost pripadnika ove legendarne postrojbe, podsjetili su i današnji govornici, među kojima su između ostalih bili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, požeško-slavonska županica Antonija Jozić te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru i požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.


-Ovdje je prije 33 godine postavljen korijen ponosne i slavne 123. brigade, ovdje su se postrojili branitelji i krenuli u nešto tada nepoznato, ali već tada prepoznato. Svi znamo kako je to išlo, kako je završilo. Treba podsjetiti na to da je upravo i 123. brigada, sve braniteljice i branitelji koji su sudjelovali u obrani ovih krajeva, svi oni koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske – da je upravo njihova žrtva i njihovo djelo temeljni kamen na kojem stoji uspostava, obrana i opstojnost hrvatske države. Danas živimo u slobodnoj, europskoj, demokratskoj državi. To su snovi mnogih generacija, snovi koje neki od branitelja nisu doživjeli, a koje smo mi ne samo dosanjali, nego i dočekali. Zato vas pozivam da se svake godine, na ovom mjestu, na Dan hrvatskih branitelja grada Požege okupimo kako bi uspomenu na njih i tako čuvali živom,” rekao je izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Željko Glavić.
Kod spomen obilježja u Vidovcima svečanost su uveličali članovi KUD-as Bektež, a molitveni zaziv je uputio vojni i policijski kapelan vlč. Željko Volarić. Misno slavlje u Crkvi sv. Lovre predvodio je požeško biskup msgr. Ivo Martinović.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo