Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Biskupovo pismo krizmanicima: "Po vašoj živoj pripadnosti Crkvi nećete nikada ostati osamljeni na svom životnom putu"

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Biskupija PZ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Biskupovo pismo krizmanicima: Požega.eu | Biskupovo pismo krizmanicima:

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Biskupija PZ

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Poštovani i dragi krizmanici!

Na Veliki četvrtak 2023. godine, uz sudjelovanje svećenika, đakona i bogoslova te vaših predstavnika posvećujemo u požeškoj Katedrali ulje kojim ćete biti pomazani na slavlju svete potvrde u svim našim župama. Višestruka je znakovitost ovog ulja i pomazanja. Ulje je, naime, rod masline, dara Božjega, koje sadrži u sebi mnoga svojstva i moći, uvodi vas u svijet naravnih mogućnosti – od prehrambene, do zdravstvene i estetske. Posvećeno pak ulje u službi je Duha Svetoga i povezuje vas sa svijetom Božjih mogućnosti, utemeljenih u Isusovoj moćnoj ljubavi na križu koja je pobijedila smrt. Svi vi koji ćete u svetoj potvrdi biti pomazani jednim posvećenim maslinovim uljem, postat ćete dionici jednog Isusova Duha, zajedništva njegove jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve i njegova proročkog, svećeničkog i kraljevskog poslanja. Sakramentalnim mazanjem ulja u svetoj potvrdi Isus Krist utiskuje u vas pečat svoga Duha, te ćete po njem i u vječnosti biti prepoznatljivi kao njegova braća i sestre. Uvodeći vas u dinamizam Isusova Duha, sveta potvrda vam daje identitet njegove ljubavi kojom je on i za vas išao u smrt, da bi uspostavio pobjedu života. Već unaprijed vam čestitam ono što ćete po slavlju tog sakramenta postati sada i za vječnost.

Dragi krizmanici! Postoji nešto veoma važno za što bih vas želio ohrabriti. Opraštajući se sa svojim učenicima i odlazeći Ocu na dan svoga uzašašća na nebo, Isus s darom Duha Svetoga učenicima predaje i poslanje: „Bit ćete mi svjedoci (…) sve do kraja zemlje“ (Dj 1,8). I vama Isus u sakramentu svetog krštenja, svete potvrde i svete pričesti udjeljuje dar svoga Duha da biste ga mogli svjedočiti kao vlastitu sudbinu i smisao svoga postojanja po njegovoj ljubavi jačoj od smrti, te da druge ljude potaknete svojim primjerom pa i oni s njime budu pobjednici. Svojom dubokom i trajnom povezanošću s Isusom Kristom po svakodnevnoj molitvi, sudjelovanju na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi, zajedništvu s mladima i drugim vjernicima u vlastitoj župi, pohađanjem vjeronauka u školi, osobito zauzetošću u pomaganju ljudima u potrebi te životom u skladu s drugim evanđeoskim vrijednostima, svjedočite svima ljudima tko ste i iskusite smisao koji vam on daruje. Osluškujte u svom srcu govor Isusova Duha te slijedite njegove poticaje u odabiru životnog zvanja, posebno ako vas on poziva da ga nasljedujete u svećeničkom ili redovničkom zvanju, te na taj način budete svjedoci njegove ljubavi za svakog čovjeka. Otkrijte svoju veličinu u slobodi koja zna birati samo ono što je časno i pošteno, što vas potvrđuje u mladenačkom dostojanstvu.

Ne zaboravite: Crkva je vaša majka, ona vas je po svetim sakramentima rodila na Božji život, budite njezini vjerni sinovi i kćeri, zauzeti za veliki Božji naum o vama i drugima s kojima dijelite zajedništvo iste vjere, nade i ljubavi. Po vašoj živoj pripadnosti Crkvi nećete nikada ostati osamljeni na svom životnom putu. U nastojanju da budete Isusovi svjedoci u našoj hrvatskoj domovini, pratit će vas i moja molitva. Neka siđe na sve vas i vaše obitelji, na vaše svećenike i vjeroučitelje obilan Božji blagoslov! Od srca vas i s velikim poštovanjem srdačno u Gospodinu pozdravljam –Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo