10. PUDARIJADA U KAPTOLU – Manifestacija u čast tradiciji /FOTOGALERIJA/

Autor: DK
blank

U čast tradiciji i završetku ovogodišnje berbe, s ciljem promocije “Bogom danih” potencijala i obogaćivanja turističke ponude kontinenta, nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, organizirali su 10. Pudarijadu, jedinu takvu manifestaciju u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Općine i Požeško savonske županije. Uz priliku za testiranje prvih sladora i degustaciju mirisnih kotlića, ugodan listopadski dan u Kaptolu obogatio je i 5. Slanvin, festival slanine i vina.

Slaveći završetak ovogodišnje berbe grožđa, ponoseći se, istovremeno tradicijom i sve prepoznatljivijim turističkim potencijalima kraja, željni druženja nakon stanke uzrokovane pandemijom, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, organizirali su 10. Pudarijadu, jedinu takvu manifestaciju u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Općine i Požeško slavonske županije. Prekrasan listopadski dan dobro je iskoristilo i 17 kuhara-amatera, spremnih pokazati, tko od njih, u improviziranim uvjetima, s dostupnim namirnicama, poput starih pudara, zna pripremiti najukusniji pudarski kotlić, krepku, pikantnu, mesnu “juhu” kakva se jela nakon dana provedenog u čuvanju vinograda.

blank

Zadovoljstvo brojem natjecatelja, te prije svega, posjetitelja, iskazao je i prvi čovjek Općine, načelnik Mile Pavičić, svjestan kako je, za društveni život zajednice, itekako važno održati kontinuitet javnih manifestacija i pohvaliti se brojnim, još uvijek ,nedovoljno iskorištenim potencijalima kojima područje Kaptola obiluje. “Obzirom da nam je korona poremetila puno toga, svi smo jedva dočekali povoljniju situaciju, da se okupimo i uz ukusnu eno gastro ponudu, nazdravimo tradiciji. Uz natjecanje u pripremanju pudarskog kotlića, posjetitelji će imati priliku “istestirati” i sladore, a potom, na 5. Slanvinu, festivalu slalnine i vina, “omastiti brk” i nazdraviti. Uz druženje, ovakve su manifestacije značajne i za obogaćivanje ukupne turističke ponude kraja čije vrijednosti, posljednjih godina, svi postajemo svjesniji. Dodatni impuls priči će, zasigurno dati i nedavno osnovana Turistička zajednica Općina Velika, Jakšić, Brestovac i Kaptol, 50 ležaja registriranih u posljednje dvije godine, a tu je i projekt biciklističkih staza kojim nastojimo zaokružiti ponudu. Uz Stari grad, arehološka nalazišta, blizinu Parka prirode, već etablirane vinare i lokalne OPG-e, vjerujem kako imamo sve predispozicije da postanemo magnet za goste. Potrebno je tek sve dobro osmisliti, upakirati u proizvod i na kraju- prodati.”, kaže načelnik Pavičić.

Slaže se s tim i organizator, Ferdinand Novak, predsjednik Udruge „Vino-kap“, zadovoljan što ih je poslužilo vrijeme, ali i što će vino ove godine, čini se, biti pravo, jer dobri su urodi, dobri prinosi, a dobri i sladori. Uz brojne drage goste među kojima je i dožupan Ferdinand Troha, domaće vinare, vjerne prijatelje pristigle iz Mađarske, pune čaše i trpeze, ugodno druženje u Kaptolu potrajat će do sitnih noćnih sati.

TEKST: Simonida Tarbuk / slavonski.hr

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije