Župan Tomašević nije radio probleme Plenkoviću pa mu je prošao proračun dok to u Lici nije slučaj

Neizglasavanje proračuna Ličko-senjske županije proteklih dana zbog poznatih narušenih odnosa između tamošnjeg župana Darka Milinovića (isključenog iz HDZ-a) ponovo je aktualiziralo odnose unutar te stranke, ali se gospićki slučaj uspoređuje s požeškim gdje župan također nije u HDZ-u, a proračun je ipak prošao.

Kako je poznato župan Alojz Tomašević pokazao je neposluh jer nije poslušao stav vrha stranke da odstupi sa svoje funkcije, no nakon toga on nije radio nikakve probleme predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću niti su zbog njega članovi napuštali stranku! U Gospiću je Milinović za sobom povukao sedam članova stvorivši nezavisni klub  čime se usprotivio vladajućima. Poznato je i to da je on više od 200 ličkih HDZ-ovaca autobusima dopremio pred središnjicu stranke u Zagrebu što mu je uzeto kao veliki minus!

Uspoređujući ove dvije situacije očigledno je da je požeško-slavonski župan na svojevrstan način „nagrađen“ za korektno ponašanje. Ova situacija po nekima je neutralna i pomalo sliči prešutnom dogovoru o nenapadanju što će zasigurno imati odraza i na idućim izborima u Požeško-slavonskoj županiji.

Dakako ključna stvar u razvoju tih odnosa, kandidiranju i rezultatima izbora bit će presuda županu Tomaševiću zbog navodnog obiteljskog nasilja što će za dvije godine donijeti rasplet, možda na obostrano zadovoljstvo jer je poznato da je u politici sve moguće što uključuje i kompromise.

Može se reći kako aktualni župan Tomašević ima više nego korektne odnose kako s čelnicima požeško-slavonskog HDZ-a tako i s resornim ministrima, gradonačelnicima i načelnicima kao i svim županima iz redova HDZ-a. Redovito je na svim radnim sastancima ne stvarajući nikakve probleme stranci koju je osnivao i u njoj bio od prvih dana. Onoliko koliko je potrebno komunicira i s aktualnim premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem što je u svakom slučajno pohvalno jer Požeško-slavonska županija ne treba osjećati nikakve trenutne političke probleme koji se ne smiju odražavati na razvoj jedne regije odnosno županije. Nije se nigdje moglo čuti da župan Tomašević u bilo kojem kontekstu negativno govori o HDZ-u. Oni bolji poznavatelji tvrde da je njemu u interesu da stranka, HDZ bude što jača politička snaga i da on protiv “svoje” stranke neće nikada ništa raditi. Kako je i sam govorio, a i njegovi suborci “Lojzu mogu istjerati iz HDZ-a ali HDZ nikada iz Lojze”. To je nekoliko puta u javnim istupima izjavio i njegov suborac, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, a uvjereni smo da u tome nije pogriješio. 

Foto: Index.hr

0 Comment