Zahvaljujući hrabrosti gradonačelnika Josipa Budmira i predloženim poticajnim mjerama znatno povećan broj smještajnih kapaciteta na području grada Kutjeva

Trebalo je imati hrabrosti predložiti više poticajnih mjera i predvidjeti znatna financijska sredstva iz gradskog proračuna kako bi se ona usmjerila korisnicima kroz više različitih razvojnih programa, a sve u cilju gospodarskog i turističkog razvoja grada Kutjeva. Uvjereni smo da mladi i perspektivni gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir nije razmišljao niti jedne sekunde kada se odlučio na taj potez i pred gradske vijećnike da odluče o paketu tih mjera. Vijećnicima u Gradskom vijeću, na čelu s predsjednikom Ivicom Ribičićem ništa drugo nije preostalo već prihvatiti predložene poticajne mjere koje je gradonačelnik Budimir sa suradnicima razradio do onog najmanjeg detalja.

Jedna od predloženih mjera je „Sufinanciranje povećanja turističkih smještajnih kapaciteta na području Grada Kutjeva u 2018. godini” koja je itekako urodila plodom. Na naš upit iz grada Kutjeva dobili smo odgovor u kojem se navodi kako se na javni poziv za mjeru 5 „Sufinanciranje povećanja turističkih smještajnih kapaciteta na području Grada Kutjeva“ u 2018. godini javilo se 5 prijavitelja i da se radi o ukupno 44 nova ležaja na području grada Kutjeva. Zar to nije za svaku pohvalu? Poticajne mjere su potpomogle povećanju broja smještajnih kapaciteta kojih je nedovoljno na području grada Kutjeva.

Tako će za svako novootvoreno prenoćišno mjesto – ležaj, koje je registrirano pri nadležnom Uredu državne uprave temeljem rješenja o utvrđivanju minimalnih uvjeta za vrstu i uvjeta za kategoriju ugostiteljskog objekta za smještaj, isplatiti poticaj u iznosu 3.500 kuna. Iz navedenog proizlazi kako će se iz gradskog proračuna korisnicima poticajnih mjera „Sufinanciranje povećanja turističkih smještajnih kapaciteta na području Grada Kutjeva“ izdvojiti 154 tisuće kuna.

Na tu se temu osvrnuo gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir na 10. sjednici Gradskog vijeće koji je rekao kako su ugovori za potpis s korisnicima pripremljeni.

-Ugovori su spremni i pripremljeni. Provjeravaju se još određeni detalji kako bi ugovori bili obostrano potpisani na temelju koji će se izvršiti i isplata korisnicima za tu poticajnu mjeru. Očekujem da će to biti unutar 10-ak dana – rekao je gradonačelnik Budimir.

U prilog vlasnicima smještajnih kapaciteta ide i Odluka Gradskog vijeća grada Kutjeva kojom se smanjila visina paušalnog poreza po jednom ležaju u smještajnoj jedinci, kampu i objektu robinzonskog turizma. Odlučeno je kako će paušalni porez biti 150 kuna koju je zakonsku blagodat iskoristio grad Kutjevo. Da kao takvu odluku nije donijelo Gradsko vijeće vlasnici smještajnih kapaciteta plaćali bi paušalni iznos 750 kuna po jednom ležaju.

0 Comment