Za dolazak sušnog perioda potrebno je sačuvati vlagu u zemlji: “Odrađuju se sve agrotehničke mjere radi što boljeg uroda i kvalitete grožđa” /FOTO/

Sačuvati vlagu u zemlji trenutno je najvažniji posao u vinogradima obitelji Adžić iz Kutjeva. Kiše ovih dana natapaju vinograde, posebice u Kutjevačkom vinogorju. Tako je u obitelji Adžić Antun, najstariji član odlučio frezanjem i tanjuranjem sačuvati tu podzemnu vodu za sušni period koji predstoji.

Loza ima duboke korijene, ističe vinogradar Antun, pa ona najmanje ima problema sa sušom. Međutim, rahljenjem površinskog sloja zemlje prekida se kapilarna elevacija tla i vlaga ostaje za period kada najčešće izostaju kiše u sušnom, ljetnom periodu. Osim toga, ovom agrotehničkom mjerom uništavaju se korovi.

Obitelj Adžić posjeduje nešto više od četiri hektara vinograda na idealnim, južnim pozicijama Krndije u Mitrovcu. Pored mladih nasada graševine tu je i pedesetak godina stari vinograd koji uz mali prinos daje izuzetno kvalitetno grožđe. Baš taj nasad daje vrhunsku kvalitetu Adžićevih vina.

I ona posljednja kapljica koja se puni u boce, odnosno butelje pronalazi svoje tržište kako na zagrebačkom tržištu tako i na Jadranskoj obali. Jedini je problem što su količine nedostatne s obzirom na veliki interes kupaca koji su prepoznali kvalitetu vinske kapljice,

Uspješan završetak poslova dovoljan je razlog da se nazdravi vrhunskom graševinom iz Adžićevog podruma.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment