Vijećnica Tamara Puač na tiskovnoj konferenciji o načinu rada Gradskog vijeća Požege

POŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u požeškom SDP-u gradska vijećnica Tamara Puač zapitala se hoće li se u duhu Istanbulske konvencije napokon promijeniti odnos prema ženi-vijećnici u Gradskom vijeću grada Požege naglašavajući kako su žene vijećnice, posebno iz oporbenih redova, na sjednicama Gradskog vijeća znale od upravljačke garniture doživljavati doista svašta – od neprimjerenog do ponižavajućeg ponašanja što je posebno došlo do izražaja u prošlom nasilničkom mandatu.                                                                                                            

-No, ni ovaj mandat nije krenuo ništa bolje, špranca je ista i ovaj novi gradonačelnik ciničan je, bahat i nekulturan sa hrpom zločestoće u ophođenju kako bi dao do znanja tko je „gazda“. Etiketiranja koja su nam lijepljenja od, „glupa pitanja“, „mentorstva“, pa do „golubi pismonoše“, „pitaju toliko da pitaju“…. bilo je u najmanju ruku osim neukusa i bezobraštine i kršenje Poslovnika Gradskog vijeća, posebno, kad smo tražile odgovor zašto nije objavljen Plan savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za 2018.godinu  vezano i za izmjenu Poslovnika i Statuta Grada Požege – nastavila je vijećnica Puač dodajući kako je najduža rasprava u povijesti Sabora RH bila upravo zbog izmjena Poslovnika.                                                                                                                                                                                        

-I umjesto da nas žene-vijećnice predsjednik Gradskog vijeća obrani od takvih vrijeđanja on nas upućuje kako se sve jasno na internetskim stranicama grada Požege, a da zbog toga što mi to ne uočavamo i ne vidimo preporuča nam bilo kojeg od sedam spec. okulista sa požeške bolnice. I baš je bilo veselo! Vijećnica se tresla od eksplozije smijeha, pobjedničke face HDZ-ovaca kiptile su od ozarenosti, atmosfera je bila slavljenička. U Gradskoj kući baš se lijepo zabavljao te hladne 23.veljače – nastavila je tiskovnoj Tamara Puač naglašavajući kako žene-vijećnice nisu vidjele taj Plan ta da su se umjesto specijalistima okulistima obratili Povjerenici za informiranje RH koja je nakon očitovanja Grada utvrdila kako Plan savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za 2018.godinu nije nikad objavljen.

-Nekakve drljotine i improvizacije nemaju apsolutno nikakve veze ni sa nazivima, ni sa rokovima, ponajmanje sa izvješćima i preporukama, te da je i zbog kršenja članka 76. Poslovnika grada Požega uputila predmet Ministarstvu uprave na daljnje postupanje sankcioniranje – istakla je Puač u svom stilu dodajući kako je od Povjerenice za informiranje 16.ožujka 2018. godine. Dobila odgovor uz napomenu kako cijela Slavonija u petak 23.ožujka u Osijeku na skupu o Savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, financiranom od EU slušala iz usta Ureda povjerenika RH  kako su zgroženi stanjem u Požegi.

-Za ovu tiskovnu iznijet ćemo i još jedan primjer odnosa prema nama ženama vijećnicama. Na istoj toj sjednici Gradskog vijeća 23.veljače 2018. godine postavile smo i pitanje kad će nam se odgovoriti na pisani upit u svezi radova na sportskoj dvorani uz školu Dobriše Cesarića gdje nam je opet odgovoreno da ćemo sve odgovore  dobiti pisanim putem. Kako nam odgovor nije stizao, a iz kuloara Gradske uprave se puštale informacije da to nećemo nikad ni dobiti obratili smo se 5.ožujka žalbom Povjerenici za informiranje koja nas 14.ožujka obavještava da će pokrenuti postupak prema gradu Požegi. I gle čuda, već 20.ožujka Grad dostavlja sve odgovore uz ispriku, citiramo:„Ispričavamo se ovim putem što tek sad dostavljamo tražene podatke“ – ističe Puač zaključujući kako je pred nama usvajanje i Istambulske konvencije pitajući se hoće li se napokon u tom duhu  promijeniti i odnos prema ženi vijećnici u Gradskom vijeću grada Požege.

Na kraju tiskovne konferencije vijećnica Tamara Puač je čestitala svim građanima Uskrs.