VELIKO ZADARSKO SRCE POŽEŠKOG ZETA – Omogućio besplatno ljetovanje u Turnju za dvije obitelji sa šestero djece koja nikada nisu bila moru

U prekrasnu priču oko besplatnog ljetovanja za ove obitelji uključeni su i Mario Paleka, predsjednik MO Stanovi, koji ju je prenio Robertinu Dujeli, gradskom komunalnom pročelniku, a on je uključio Tihomira Bakarića Ćiru, gradonačelnikova savjetnika za branitelje, koji je preko posrednika pronašao obitelji koje bi se uklopile u Matićevu ideju i želju

Dvije obitelji iz Vukovara – samohrana majka s dvoje djece i mladi bračni par sa četvoro djece, ljetuju u Turnju potpuno besplatno, a za njih i neočekivano. Njihov dobri duh je Mario Matić iz zadarskog kvarta Stanovi, koji ih je u svoje apartmane udaljene svega 30-ak metara od mora u Turnju primio na sedam dana. Na to humanu gestu njega je potaknula 10-godišnja kći Ana kad ga je lani, dok je boravila kod majčine rodbine u Slavoniji, pitala može li sa sobom dovesti prijateljicu koja nikada nije bila na moru.

Požeški zet Mario Matić

Mario Matić se oženio iz Završja, pokraj Požege odakle je njegova odabranica, supruga Emina kći Nade i Davora Balešića koji i danas žive u tom mjestu. 

Kći Ana pokrenula priču

– Ta djevojčica na kraju nije došla, ali me ono što mi je kći ispričala baš dirnulo u srce pa sam odmah odlučio da ću ove godine koncem kolovoza u jedan apartman primiti obitelj iz Slavonije koja si ne može priuštiti odlazak na more. Kako su mi jedni gosti nedavno otkazali rezervaciju, odlučio sam i u taj apartman primiti još jednu obitelj i to ispričao Mariju Paleki, predsjedniku Mjesnog odbora Stanovi, a onda je on pokrenuo još neke ljude i od ideje i moje namjere došli smo do realizacije, kaže Matić koji je u četvrtak u 15 sati dočekao svoje goste na zadarskom Autobusnom kolodvoru.

Iako iscrpljeni od osmosatnog puta, mali Vukovarci i njihovi roditelji zahvalili su svom domaćinu i dobrotvoru.

– Neizmjerno smo zahvalni. Kad me Predrag Mišević Peđa nazvao i ponudio da besplatno s djecom odem na ljetovanje u Turanj, najprije nisam mogla vjerovati, a onda me ta divna gesta nepoznatog čovjeka ganula da su mi suze krenule. Taman sam bila pred kraj godišnjeg i pomislila da će problem biti posao, ali se Peđa i za to pobrinuo. Ja radim u Borovu i on je, prije nego je mene nazvao, već kontaktirao moju direktoricu i s njom dogovorio da me pusti. Djeca su s oduševljenjem ovo dočekala i mislim da će skočiti u more čim stignemo do apartmana, kaže 49-godišnja Ivanka, majka dvojice dječaka u dobi od 14 i 16 godina. Mladi bračni par, Amanda i Marko, na prvi mah su pomislili da je riječ o nekoj prijevari.

Stanarci prikupljali novac

– Danas svi gledaju novac i da nam netko tek tako ponudi besplatan smještaj na sedam dana, za nas dvoje i naših četvoro djece bilo mi je nevjerojatno, a pogotovo još kad se ispostavilo da nam je i put plaćen. Peđa se pobrinuo da moj muž, koji radi na građevini, dobije slobodne dane i evo nas tu. Nije prijevara. Stvarnost je ipak, kaže Amanda koja se ni u snu nije nadala odlasku na more ovog ljeta. Ona i suprug su podstanari i kao i većina Slavonaca teško spajaju kraj s krajem.

– Kod nas su plaće male, ispod tri tisuće kuna, a mi imamo četvoro djece. Michael ima 10 godina, Dominik osam, Domagoj šest, a Maria Sofia nepune tri. Zadnji put smo bili na moru kad smo imali samo dvoje djece, a pitanje je kad ćemo moći ponovo. Hvala svima koji su nam omogućili ovo, kaže Amanda.

Njihove povratne putne karte plaćene su iz blagajne MO Stanovi, ali to nije sve što su Stanarci osmislili da bi ovim obiteljima osigurali odmor za pamćenje. Od same ideje na koncu se realizirala lijepa priča u koju se uključilo još nekoliko ljudi koji su ujedno sudjelovali i u pripremama Stanarske fešte i obilježavanja blagdana Kraljice mira.

Mario Paleka priču je prenio Robertinu Dujeli, gradskom komunalnom pročelniku, a on je uključio Tihomira Bakarića Ćiru, gradonačelnikova savjetnika za branitelje, koji je imao za zadatak kontaktirati Vukovarce i pronaći obitelji koje bi se uklopile u Matićevu ideju i želju.

– Nazvao sam Predraga Mišića Peđu, vukovarskog humanitarca i volontera koji pomaže hrvatskim braniteljima i ljudima slabijeg imovinskog statusa. On je pronašao te dvije obitelji, a u međuvremenu se u priču uključio i Josip Deur, koji je ponudio prijevoz obitelji s kolodvora u Zadru do apartmana u Turnju, ali i ručak dobrodošlice, kaže Bakarić i otkriva još jednu lijepu gestu koju su za Vukovarce pripremili. Za vrijeme fešte, uz zog gdje su se igrale boće, Stanarci su prikupili i nešto novca koji su potom podijelili u dvije kuverte i uručili obiteljima.

– Nije to nešto puno, ali bit će barem djeci za sladoled, rekao je Matić predajući im kuverte i uvodeći ih u apartmane s pogledom na more koji je prvo onim najmlađima, a onda i starijima izmamio osmjeh na lice i uzdah oduševljenja. Ostavili su ih da uživaju, te obećali i jedan izlet u Zadar i obilazak Poluotoka prije povratka u Vukovar.

Izvor: zadarskilist.hr

0 Comment