„Velikaši“ na starodobnim biciklima i njihovi gosti u oldtimer vozilima od Velike do Duboke u Papuku /FOTO/

Oldtimer klub “Velikaši” iz Velike organizirao je, uz pomoć Općine Velika, tamošnje Turističke zajednice, više ugostitelja i udruga koje djeluju na području općine Velika, 5. Susret i vožnju na starodobnim bicikallima na koji se odazvalo petnaestak biciklista. Među njima su bili bicikli proizvedeni prije 80 godina s kojim se ponosi njegov vlasnik i održava ga kako bi prometao ulicama Velike i drugim mjestima u koja se odazove na sličnu manifestaciju. 

Nekada je bickili, prije 50 i više godina bio veoma važno prijevozno sredstvo kada je cijena tog prometala bila velika.

-Starih bicikala je sve manje, a iz vremena kada su nastajali, prije 50, 60 i 70 godina bili su vrlo cijenjeno prometalo. U tim godinama i cijena bicikla je bila velika, u rangu cijene jedne krave – rekao je organizator susreta i predsjednik „Velikaša“, prof. Franjo Radman naglašavajući kako su bicikli iz tih i u tim godinama bili dobro čuvani.

Kasnije sa većom proizvodnjom cijena se smanjuje i bicikli postaje dostupan svakome, ali se i manje čuva i pazi na njega. Franjo Radman, prof. na Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi osobno vozi bicikl star 80 godina, njemački bicikli Diamant.

-Bicikli je proizveden 1938. godine i najstariji je u ovom kraju. Ove godine konačno sam nabavio i originalni znak, koji sam dugo tražio. Našao sam ga kod jednog kolekcionara, stigao je prije tri dana iz Njemačke i sada sam ga ponosno stavio na prednji blatobran. Bicikli je besprijekoran i dan danas vozi, a nadam se da će i mene netko naslijediti u vožnji s tim biciklom. Netko od sinova ili unuci – nastavio je prof. Radman ističući kako ima još tri bicikla oldtimera, koji su u voznom stanju, no danas ih nije imao tko voziti iz obitelji.

Ove godine Franjo Radman je ponosno predstavio i svog brata koji je došao iz Zeline, iz Zagrebačke županije sa posebnim raritetom. Radi se o specijalki iz 1961. godine, a posjeduje i originalan račun kad je kupljena. Specijalka je koštala 31 tisuću tadašnjih jugoslavenskih dinara. To su prve Rogove specijalke koje su se pojavile tada na tržištu.

Starodobne bicikle vozile su i dvije vozačice, Ančica Perašinić iz Velike, kojoj je ovo druga vožnja na susretima.

-Ja vozim bicikli njemačke proizvodnje Roko, star preko 35 godina, klasični bicikli bez brzina. Taj bicikli ja inače vozim svaki dan, posebno u večernjim satima zajedno s kolegicom Tonkom Skrobić. Njena kolegica Ančica Perašinić također vozi klasični bicikl bez brzina, a treću godinu sudjeluje u ovim susretima. Obadvije bicikli voze gotovo svakodnevno, a posebno zbog zdravlja i manjih bolova u leđima.

„Velikaši“ su ove svoje susrete započeli prije 5 godina, kada je u Velikoj obilježena 100. godišnjica dolaska željeznice, kada su prvi puta vozili bicikle „Stazom željeznice“, a od tada susrete i vožnju nastavili s novim rutama. Start ovogodišnje vožnje bio je na parkiralištu veličkog nogometnog  stadiona, gdje je sada i sjedište Općine Velika, a vožnja se nastavila ulicama Velike. Prva postaja i okrepa bio je Vatrogasni dom i DVD Velika, druga postaja bila je Kamp odmorište Javne ustanove Park prirode Papuk iznad Velike. Cilj ove vožnje koju su svojim oldtimer vozilima pratili članovi kluba iz Nove Gradiške s desetak vozila, bio je Lovačka kuća LD „Lapjak“ u Dubokoj, u srcu Papuka.

 

0 Comment