VATROGASTVO ŽUPANIJE: Vozilo za Kutjevčane, a opremu očekuju požeški operativci

DVD KAPTOL, LUKAČ, JAKŠIĆ I BREKINSKA DOBILI VOZILA IZ TIROLA PROŠLE GODINE

POŽEGA – Pravilnom politikom Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije i pripadajućih vatrogasnih zajednica, te dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih postrojbi obavljena je preraspodjela vatrogasne opreme i vozila, tako da su sva društva bar u osnovnoj funkciji zaštite od požara, odnosno imaju mogućnost gašenja ili bar presijecanja požara do dolaska središnje postrojbe, a posebice su u sve većoj funkciji obje javne postrojbe i svih deset stožernih DVD-a gradova i općina. No, prisutan je nedostatak osobne i zaštitne opreme.

-Temeljem usvojenih Procjena ugroženosti od požara i Planova zaštite od požara te zakonskih i podzakonskih propisa, a uz razumijevanje i obećanje Vlade Tirola u prošloj godini utvrđeno je prioritetno za potrebe središnjih DVD-a nabaviti jedno navalno vozilo s dvostupanjskom pumpom za potrebe DVD Kutjevo, dok je kao zamjenu za staro navalno vozilo u DVD Jakšić, Vlada Tirola donirala povodom obilježavanja 110. obljetnice tog društva novije polovno navalno vozilo – ističe predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Željko Petrović.

Još je potrebno nabaviti i jednu količinu raznih tipova muljnih pumpi (elektro-potapajuće, plutajuće, motorne muljne pumpe), elektroagregata, dodatnu opremu za akcidentne situacije u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Požege i DVD Požega (odgovarajuće pumpe za pretakanje opasnih tvari, razne posude za pretakanje, zaštitna odjela), manji broj prijenosnih i dr. UKV postaja, veću količinu tlačnih vatrogasnih cijevi te posebice ostale osobne i zaštitne opreme (zaštitna odijela, kacige, čizme, rukavice i dr.), kako bi vatrogasne postrojbe na području županije (posebice JVP-e i sva stožerna-središnja DVD-a), bili u potpunoj funkciji zaštite od požara u odnosu na požarna opterećenja na području koje pokrivaju.

Podsjetimo tijekom protekle godine na području Vatrogasne zajednice Požeštine zahvaljujući donaciji austrijskog Vlade Tirola iz Austrije nabavljena su vozila za DVD Kaptol(navalno vatrogasno vozilo),DVD Lukač(malo navalno vozilo) i DVD Jakšić(navalno vozilo), te na području Pakraca i Lipika malo tehničko vozilo(kombibus) za potrebe DVD-a Brekinska.

Foto: Arhiva, pozega.eu

 

0 Comment