Svečana sjednica uz obilježavanje Dana grada Požege: “Pozivam građane i medije da nas opominju kako bi promicali javni interes”

POŽEGA – Obilježavajući Dan grada Požega održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je proglašen počasni građanin grada Požege i dodijeljene su nagrade i plakete zaslužnim ustanovama i tvrtkama.

Uz domaćine, predsjednika Gradskog vijeća prof.dr.sc. Željka Glavića, gradske vijećnike i gradonačelnika Darka Puljašića na svečanoj sjednici su uz predstavnike javnog, kulturnog, vjerskog i gospodarskog života bili nazočni ministar turizma Gari Capeli, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH i predsjednika Sabora RH, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, pomoćnik ministra MUP-a Cvjetko Obradović, generalni vikar Požeške biskupije msgr.mr. Josip Krpeljević, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, brojni gradonačelnici gradova Vinkovaca, Našica, Raba, Belišća, Pleternice, Kutjeva, Pakraca, Lipika, Baje iz Mađarske, načelnici općina Kreševo (BiH), Brestovca, Velike, Kaptol, Jakšić, Čaglin, bivši gradonačelnici Požege Dragutin Štirmer i dr.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća, prof. dr. sc. Željko Glavić i svim nazočnima zaželio dobrodošlicu te na početku obraćanja naglasio kako Gradsko vijeće grada Požege u aktualnom sazivu radi tek nešto više od pola godine te da u ime građana koji su im na izborima poklonili povjerenje, donose odluke važne za funkcioniranje i razvoj grada.

-Osjećamo i veliku odgovornost svjesni dužnosti zaštite javnih interesa svih građana Požege i Požeštine, a posebno dužnosti brige o zakonitosti rada gradske uprave i gradskih ustanova kao i zakonitosti odluka koje donosimo i procedura koje su tome prethodile. Na tom poslu želimo okupiti sve vijećnike bez obzira na stranačku pripadnost i sve građane koji svojim znanjem i sposobnostima mogu pomoći u iznalaženju najboljih rješenja. U godinama iza nas neki demokratski standardi vezani uz rad Gradskog vijeća i njegovih tijela neopravdano su izblijedili. Cijeneći suradnju i podršku gradonačelnika iskreno usmjerenog prema najvišim europskim demokratskim standardima, želimo nešto i promijeniti naglasio je prof. Glavić dodajući kako je još 1993. u privremenom Poslovniku stajalo da je sastav radnih tijela Vijeća približno razmjeran stranačkom sastavu vijeća što se vremenom izgubilo.

-Želimo to vratiti kako bi svi vijećnici mogli aktivno sudjelovati u radu odbora i povjerenstava i energiju usmjeriti s beskorisnih nadmetanja na promišljanje tema koje su od interesa grada i građana. S posebnom pažnjom i upornošću želimo podsjećati na davno definirani interes kojim se vijećnici i gradska uprava trebaju voditi. Taj interes nigdje nije tako dobro, kratko i jasno opisan kao u natpisu uklesanom iznad još postojećih ulaznih vrata u nekadašnju Vijećnicu Kneževa dvora u Dubrovniku, a piše “zaboravite privatno, bavite se javnim” – dodao je predsjednik Glavić pozivajući građane i medije da ih podsjećaju i opominju da su im dužnosti povjerene kako bi prije i iznad svega promicali javni interes.

-Gradsko vijeće je i ove godine donijelo odluku o dodjeli nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima, koje ovom prigodom posebno pozdravljam, čestitam i zahvaljujem što su svoja znanja, sposobnosti i ljudske vrijednosti ugradili u bolju Požegu. Zahvaljujem na strpljenju i pažnji kojom ste me saslušali, uime svih vijećnika Gradskog vijeća Požežankama i Požežanima čestitam Dan grada Požege Grgurevo, a gostima želim ugodan boravak u našem gradu – zaključio je prof.dr.sc. Željko Glavić predsjednik Gradskog vijeća.

I požeški gradonačelnik Darko Puljašić je zaželio dobrodošlicu svim nazočnima naglašavajući kako je u Požegi napravljeno dosta i da se puno radi te da će se a uz pomoć Vlade RH tek intenzivirati rad na razvoju i pristizanju u razvoju i ovog dijela Slavonije.

-Kao gradonačelnik grada koji je kroz svoju osamstoljetnu dugu povijest kulturom, znanjem i gospodarstvom duboko utkan u povijest Slavonije i domovine Hrvatske, imam obavezu prema našoj djeci nastaviti istim putem i intenzitetom. Naslijedili smo od naših predaka grad bogat poviješću i potencijalima. Posebno smo sretni i zadovoljni što je vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem prepoznala važnost tog dijela Hrvatske i konačno iznašla vrlo konkretan i vidljiv način za rješavanje ovdašnjih problema, a to je projekt Slavonija. Zahvaljujem na tome i poručujem kako očekujemo da će se još više ubrzati pozitivni trendovi. Gospodarstvo i gospodarstvenici su ti koji će s nama, a mi smo njihov servis i partneri, omogućiti kvalitetniji život našim sugrađanima. Samo podizanje proizvodnje i zapošljavanja koje Grad Požega potiče kroz razne oblike sufinanciranja te oslobađanje nameta koji su u našoj ovlasti možemo ostvariti konkurentan i kvalitetan razvoj privrede. Najveća prednost i kvaliteta našeg grada zapravo ste vi – Požežanke i Požežani. Poduzetnička zona je u završnoj fazi i vrlo zadovoljan jer traži se komad zemljišta više, a traže ga naši poduzetnici koji žele proširiti svoju proizvodnju. To je jedini put izlaska iz nezaposlenosti – otvaranje novih radnih mjesta. Jedno radno mjesto je jedna nova kuća, jedno novorođeno dijete i jedan korak bliže oporavku cijelog društva i domovine u cjelini. Kao prvi među jednakima razgovarao sam s poduzetnicima, svakodnevno razgovaram s građanima, a s ovog mjesta pozivam sve – javite se, dođite, razgovarajmo. Samo zajedno možemo ići ka jednom cilju, a to je napredak. Sustav i planiranje jedino nas može usmjeriti kako bi bili fokusirani na ono područje privrede i organizacije našeg grada koje će u najkraćem ali i najekonomičnijem vremenu osigurati prosperitet i budućnost svima nama – rekao je Puljašić nastavljajući kako se trenutno radi na prvom sustavnom brendiranju grada Požege.

-Vidjeli ste -nudimo vam “Brda&doline”! Ali brda i doline koje mi, Požežanke i Požežani imamo, i koje možemo staviti u funkciju razvoja turizma i prezentirati drugima. Odredili smo se kao turističko središte ovog kontinentalnog dijela domovine i očekujemo svesrdnu pomoć kako bismo ovu ljepotu oko nas stavili u punu ekonomsku funkciju. Središte smo naše županije, biskupije, vojno učilište i to nas obvezuje da surađujemo sa svim gradovima i općinama koje nas okružuju da zajedno promišljamo rješenja ka kvalitetnijem životu naših stanovnika. Nije sve idealno i neće se riješiti preko noći, ali svjesno čovjekoljublje jedini je put koji nas može odvesti u pravom smjeru. Nema vaših i naših, mojih i tvojih, samo je jedan cilj, a to je naša domovina, naš grad, puni mladosti i radosti, pozitivne energije i budućnosti koja obećava. Jer, ovu smo zemlju, ovaj grad, posudili od naše djece i moramo ih vratiti bolje i ljepše, no što su bili kada smo ih dobili od prethodnika zaključio je gradonačelnik Darko Puljašić čestitajući svojim sugrađanima Dan grada.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i predsjednik Hrvatske udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te ministar turizma Gari Capeli koji je istaknuo težnju ravnomjernog razvoja turizma u svim dijelovima Hrvatske te najavio punu podršku svim kvalitetnim turističkim projektima s ovog područja.

-Došao sam u zlatno srce Slavonije i time je sve rečeno – ovdje imate veliko srce, želite raditi i proizvoditi biti dio napredne Hrvatske, dio onoga čime se želimo ponositi izvan granica. Pratimo projekt “Požeška kuća” koji je, moram priznati, izvanredan projekt i jednostavno moramo pronaći dodatna sredstva te ga završiti. Kako bi doveli turiste koji više ne traže sunce i more već i doživljaje, treba nam i kontinent Hrvatske, trebaju nam takvi organizirani i kvalitetni projekti – naglasio je ministar Capeli.

Godišnje kolektivne nagrade dobilo je Veleučilište u Požegi, koje pohađa preko 1.000 studenata, a gotovo 4.000 je diplomiralo na nekoliko studija koje razvija. Veleučilište trenutno provodi nekoliko projekata vrijednih 40 milijuna kuna, od kojih je samo izgradnja novog Studentskog doma vrijedna 32 milijuna kuna. Nagradu je primio dekan dr. sc. Dinko Zima.

Godišnju kolektivnu nagradu dobio je i Color emajl d.o.o., tvrtka koja se bavi metalskom proizvodnjom samostojećih i ugradbenih kamina, čeličnih dimovodnih cijevi, te je jedan od većih proizvođača u ovom dijelu Europe. Preko 90% proizvodnje izvoze u cijelu Europu, ali i na Azijsko tržište. Nagradu je primio vlasnik i direktor Goran Šutalo.

Nagradu za Humanost dobila je OŠ Antuna Kanižlića za cijeli niz humanitarnih akcija koje provode tijekom cijele godine, ali neke već i desetak godina. Posebno su učenici i učitelji senzibilni za prikupljanje sredstava za gladnu djecu, te niz godina kroz akciju Marijinih obroka osiguravaju školske obroke za siromašnu djecu Afrike, koji je najčešće jedini obrok u danu za tu djecu. Opremili su jednu kuhinju za 250-ak djece jedne škole u Liberiji i brinu se konstantno za dopremu hrane u tu kuhinju i za obroke učenicima. Nagradu je primila ravnateljica Marija Samardžija.

Nagradu Počasnog građanina grada Požega požeški gradonačelnik Darko Puljašić uručio je Anti Potrebici, nekada stanovniku Požege, koji je završio osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje u Požegi, pravni fakultet u Zagrebu, a kasnije počeo i raditi kao pravnik na požeškom sudu. Kasnije odlazi u Zagreb, radi kao sudac, postaje i sudac i predsjednik Vrhovnog suda, prvi predsjednik uspostavljenog Državnog sudbenog vijeća, a danas kao umirovljenik živi u Zagrebu. Ante Potrebica zahvalio se u ime svih nagrađenih nagradama grada Požege.

/Foto: D. Mirković/
0 Comment