Unatoč sparnom i vrućem vremenu pješače Gospi Voćinskoj: U cik zore i ovu se godinu zaputio na 90-kilometarski hod veći broj hodočasnika iz Davora na /FOTO/

I ove su se godine odvažili poći na pješačko hodočašće Gospi Voćinskoj oni najuporniji i najhrabriji iz Župe Davor koje iz godine u godinu dočekujemo, s njima se susretnemo u Gradskim Vrhovcima i ponudimo im okrjepu kako bi što lakše došli do željenog cilja, u zagrljaj Nebeskoj Majci Voćinskoj.

Ove ih se godine u ranu zoru nakon blagoslova u davoračkoj župnoj crkvi zaputilo njih više od 60, a za izdvojiti je njih nekoliko koji bilježe hod istim stazama neki 10 i više godina, a imao onih s 23-godišnjom tradicijom i hodom iz Davora do Voćina.

Gotovo ista vesela ekipa, ove godine pomalo umorna zbog sparnog i vrućeg vremena koju je prošle godine pratila kiša. Unatoč svim tim vremenskim (ne)prilikama one ne posustaju jer znaju zbog čega i kome ususret idu.

Među njima je možda i najstariji po godinama pješačkog hodočašća Željko Marijanović kojemu je ovo 23. put da hodi već poznatim stazama sa svojim prijateljima koji su se njemu pridružili Josip Svađumović, Ivica Gelemanović, Miroslav Brlić Mićo, Zoran Jakirčević Coro, Josip Simić Gedža, Mario i Ivica Blažić te Tomica Svađumović i Mario Dakić.

Oni svoje nakane na 90-kilometarskom putu u svom srcu nose i prinose svojoj Nebeskoj Majci Voćinskoj kojoj se preporučuju i traže utjehu kako za sebe tako i za svoje najmilije.

U zajedništvu će se zaputiti nakon blagoslova iz Crkve sv. Lovre prema Stražemanu, već poznatom odredištu i prihvatnom mjestu pješaka hodočasnika.

U Stražemanu gotovo svi hodočasnici imaju smještaj kod obitelji, u njihovim kućama, kod kojih su svake godine dobro došli i dragi gosti. Neki od hodočasnika spavaju u vrećama u crkvi i tako dočekaju jutro i polazak prema Voćinu koji je u 5 sati nakon primljenog blagoslova kojeg će u ulozi stražemanskog župnika treću godinu podijeliti vlč. Robert Mokri.

To jutro u pet sati, na sam blagdan Gospe Voćinske u Stražemanu se okupe brojni hodočasnici pješaci iz gotovo svih župa Požeštine i Posavine koji do Straženama dođu organiziranim ili vlastitim prijevozom.

0 Comment