Umro nekadašnji požeški novinar, a kasnije diplomat Aleksandar Milošević

POŽEGA/SISAK – Ugledni hrvatski novinar, komentator i diplomat Aleksandar Milošević preminuo je u sisku u 76. godini života. 

Rodio se u Zagrebu, a školovao se u Požegi i Zagrebu. Prve novinarske radove objavio je u srednjoškolskom časopisu „Mi mladi“ u Požegi, a nakon toga pisao je „Studentskom listu“, časopisu „15 dana“ i „Požeškom listu“. Godine 1971. vraća se u Zagreb  gdje radi u redakciji „Potrošački informator“, a ubrzo postaje pomoćnik šefa dnevne redakcije u „Vjesniku“.

Nakon toga 11 godina radi u „Areni“, a potom se kao specijalni izvjestitelj sa ratišta tri godine javlja iz Beiruta i Damaska izvještavajući o dramatičnim zbivanjima na Bliskom istoku. Njegovi požeški znanci zbog toga su ga popularno zvali Aco Libanonac i Abu Abaz.  Kao posebni izvjestitelj „Arene“ i „Vjesnika“, izvještavao je iz  47 zemalja svijeta.

Karijeru 2000. godine  nastavlja kao hrvatski veleposlanik u Makedoniji, a nakon pet godina se vraća za vanjskopolitičkog komentatora u „Vjesnik“, gdje radi do mirovine 2007. godine.

Tijekom 35 godina radnog vijeka objavio je razgovore s velikim brojem poznatih osoba iz političkog, znanstvenog, umjetničkog i sportskog života. Govorio je francuski, engleski i makedonski jezik, a služio se talijanskim i španjolskim.

Za Domovinskog rata radi u listu „Hrvatski bojovnik“, a kao dragovoljac odlazi u Mostar gdje se priključuje 3. mostarskoj bojni. Za dugogodišnji novinarski rad dobio je brojna domaća i strana  priznanja.

Požežanima je ostao u sjećanju kao vedar i duhovit čovjek, spreman svakome pomoći, a sa suprugom je sedamdesetih godina sudjelovao u popularnom televizijskom kvizu osvojivši vrijedne nagradu. Kuća njegovih roditelja je bila u Sokolovoj ulici u Požegi, koju je prodao preselivši se u Sisak.

Posljednji ispraćaj Aleksandra Miloševića bit će u petak, 7. rujna u 14 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku.

Foto: tportal

 

0 Comment