Udruga „Kutjevački vinari“ provodi niz projekata, ima usluge za članove, a svesrdno promovira graševinu svoga kraja /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Pod predsjedanjem mr.sc. Branka Mihalja održana je redovita izvještajna skupština Udruge “Kutjevački vinari” na kojoj su podnesena izvješća za proteklo jednogodišnje razdoblje i podneseno izvješće o radu i aktivnostima udruge u narednom jednogodišnjem periodu.

-U travnju 2019. godine dobili smo novog člana, a to je Veleučilište u Požegi – istakao je na izvještajnoj skupštini Udruge „Kutjevački vinari“ njen predsjednik Ivan Grgić dodajući da su organizirali Festival graševine u sklopu kojeg je bio jedan od najznačajnijih stručnih skupova. Održana su ocjenjivanje vina sorte graševina i simpozij na temu vinskog turizma, te  manifestacije na Trgu graševine.

Ivan Grgić, predsjednik Udruge “Kutjevački vinari”

Ocijenjeno je 128 uzoraka graševina od kojih je 6  dobilo Veliku zlatnu medalju, 51 Zlatnu, 60 Srebrnu i 6  graševina Brončanu medalju. Šampion vina berbe 2018. za suha vina je Božo Metković, za vina berbe  2017. i starija godišta za suha vina su Iločki podrumi, te među predikatima Kutjevo dd sa Graševinom ledeno vino berba 2015. godine, dok je najbolje ocjenjeni pjenušac iz Vinarije Perak berbe također 2015.

-Početkom 2019. radili smo na pripremi natječaja grada Kutjeva, te Ministarstva turizma; za strukovne udruge, poslali smo projekt pod nazivom „Simpozij o graševini 2019.“. Projekt je odobren, dijelom je financiran bespovratno, a bez tih sredstava bilo bi teško organizirati Simpozij – nastavlja Grgić i dodaje da se situacija uzrokovana pandemijom negativno odrazila na svaki segment gospodarstva potičući potrebu za smanjenjem troškova.

Zbog pandemije  ocjenjivanje vina nije održano, namjera je organizirati ga u drugoj polovici listopada uz upotrebu informacijskog sustava za senzorno ocjenjivanje. Nastavlja se suradnja Udruge i Agronomskog fakulteta. U studenom prošle godine sklopljen je Sporazum o međusobnim odnosima u ostvarivanju oplemenjivačkih prava na klonovima sorte Graševina, a rezultat projekta su izdvojena i priznata 4 klona ove sorte.

-Početkom ove godine između sa Agronomskim fakultetom ugovoren je projekt s ciljem introdukcije novih sorata, s otpornošću na najvažnije gljivične bolesti, plamenjaču i pepelnicu,prikladnih za uzgoj u vinogorju Kutjevo, a vrijednost projekta je 75 tisuća kuna +PDV, te je između grada Kutjevo i Požeško-slavonska županije (s jedne strane) i Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakultet ugovoren projekt „Unapređenje proizvodnje grožđa i vina graševine u vinogorjima Kutjevo i Požega-Pleternica do 2024. godine ukupne vrijednosti 350 tisuća kuna +PDV pri čemu grad sudjeluje sa 60, a županija sa 40 posto – dodaje Grgić.

Vezano za „Kuću vinara“, u svibnju 2019. sklopljen je Ugovor o darovanju nekretnine između grada Kutjeva i Kutjevački vinara. Udruga  daruje nekretninu u Mesnerovoj ulici gradu u svrhu nositelja i prijavitelja na projekt prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska, a u sklopu kojega je grad Kutjevo kandidirao projekt rekonstrukcije i prenamjene poslovne zgrade. Taj projekt  može se provesti jedino povezivanjem struke i nadležnih institucija i njihovom vrijednom i kontinuiranom suradnjom.

Uspješno je realizirana proizvodnja loznih cijepova klonske selekcije graševine u njemačkom rasadniku „Antes“ za sadnju u 2020.godini, a posadilo se 36 tisuća cijepova te selekcije. Stalni rad udruge su usluge punjenja vina i analiza vinskoga laboratorija, u 2019.godini punilica  je napunila 232.611 boca uz ostvaren prihod  od 125 tisuća,a prihod laboratorija iznosio je 53 tisuće.

Uz sve to organizirali su simboličnu berbu vinograda na Trgu graševine, te obilježili Vincelovo i Martinje u suradnji s PD „Vidim“. Vezano za sajmove i druga vinska događanja tijekom godine, članovi Udruge individualno, prema svojim prioritetima i interesu, samostalno odabiru sudjelovanja.

Donijet je program rada za ovu godinu koji obuhvaća rad na podizanju kvalitete proizvoda, te na promociji i marketingu graševine, koja treba biti prepoznatljiva, ocjenjivanje vina u sklopu Festivala graševine 2020. i  radionicu na temu graševina. Nastaviti s projektima s Agronomskim fakultetom na temu klonova, raditi da Kutjevo bude kontrolna točka za senzornu analizu vina za Slavoniju, poticati članove, kao i druge vanjske subjekte da koriste usluge vinskog laboratorija i punionice vina, te poticati članove na sudjelovanje na festivalima, sajmovima, manifestacijama, te tako promovirati graševinu i ovu udrugu.

Rad skupštine pozdravili su zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, zamjenik kutjevačkog gradonačelnika Ivica Malnar i dr.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88