U policijskoj akciji uhvaćen upravitelj požeškog zatvora Antonio Ćirko

Da zakoni vrijede jednako za sve potvrđuje i današnji primjer koji smo zabilježili tijekom akcije policije koja je pojačano na prometnicama kontrolirala upotrebu mobitela tijekom vožnje koja se provodila na području Policijske uprave požeško-slavonske.

Među zaustavljenim vozačima koji su vozili i istovremeno pričali na mobitel našao se i ravnatelj jedne pravosudne ustanove, točnije požeškog Kaznenog zavoda Antonio Ćirko. Policijskom službeniku koji je uočio prometni prekršaj sankcionirao je nesavjesnog vozača, u ovom slučaju ravnatelja požeškog Kaznenog zavoda Antonija Ćirka koji je iskoristio zakonsku blagodat i dobio pisanu mjeru upozorenja. Inače gospodin Ćirko je pokušavao naći opravdanje zbog razgovora na mobitelu tijekom vožnje, a na upit novinara da prokomentira počinjeni prekršaj rekao je samo neka svatko radi svoj posao.

Na provođenju akcije uz policijske službenike bio je i službenik iz pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa Krunoslav Kokić i službenik za odnose s javnošću PU Požeško-slavonske Goran Matijević. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel, osim ako koristi napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

-Korištenje mobitela u vožnji smanjuje koncentraciju, usporava reakcije kod vozača i sužava vidno polje, te je tim povećan rizik od događanja prometnih nesreća. Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna koju je moguće platiti na mjestu prekršaja u polovičnom iznosu ili naknadno po izdavanju prekršajnog naloga. Počinitelju je moguće i izdati mjeru pisanog upozorenja – rekao je Goran Matijević policijski službenik za odnose s javnošću dodajući kako je na području Policijske uprave požeško-slavonske tijekom prvih pet mjeseci ove godine procesuirano ukupno 99 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje, što je, koji broj možda i ne prikazuje stvarno stanje nepropisnog korištenja tog uređaja.

-Stoga se i provode akcije poput današnje na kojoj su nesavjesnim vozačima uz kazne dijelili i bluetooth slušalice – zaključio je Matijević.

Foto: D. Krstanović

 

0 Comment