Tisuće vjernika proslavilo Gospu od Suza u Pleternici: “Pogledaj nam tuge i životne terete, primi u svoje majčinsko srce sve nas” /FOTOGALERIJA/

Štovanje Gospe od Suza u Pleternici seže od 1955. godine. Tu tradiciju o Njenom blagdanu nastavile su i današnje generacije okupivši se ispred njenog lika na euharistijskom slavlju kojeg je sinoć predvodio đakovačko-osječki nadbiskup msgr. dr. Đuro Hranić u suslavlju s mjesnim požeškim biskupom  msgr. dr. Antunom Škvorčevićem, srijemskim biskupom msgr. Đurom Hranićem, tajnikom Apostolske nuncijature u Zagrebu, msgr. Januszom Stanislawom Blachowiak i brojnim svećenicima.

Iz gotovo svih pravaca pristizali su pješaci-hodočasnici koji su pjesmom i molitvom upućivali molbe i vapaje za sve svoje i potrebe svojih bližnjih. Mještani u selima kroz koja su pješaci-hodočasnici prolazili pripremili su im, ispred svojih kuća, i na stolove stavili raznih napitaka kako bi se mogli okrijepiti i nastaviti svoj hodočasnički put.

Ovogodišnje hodočašće imalo je svoju posebnost jer se proslavila i 10. obljetnica Đakovačko-osječke pokrajine, u kojoj su tri biskupije, Đakovačko-osječka, Požeška i Srijemska. Svečanom slavlju su se pridružili brojni vjernici iz Đakovačko-osječke i Srijemske biskupije te Zadarske odakle su i oni pristigli častiti, hvaliti i slaviti Nebesku, Majku, Gospu od Suza.

-Radostan sam što vas na blagdan Gospe od Suza mogu pozdraviti u Pleternici. Pred nama je Marijin lik s dijelom platna s kojim su obrisane suze provrele u Sirakuzi 1953. godine. Pred tim suzama, znakom tvoje Majčinske ljubavi za čovječanstvo svjedočimo ti svoju sinovsku privrženost i vjernost. Svi mi sudionici ovog hodočašća zagledani u tvoj sveti lik, svojim iskrenim povjerenjem, dubokom odanošću i žarkom ljubavlju, radosno te pozdravljamo. Mario i ovaj tvoj sveti lik, znak je nade i utjehe. Pogledaj nam tuge i životne terete, primi u svoje majčinsko srce sve nas, osnaži nas u vjeri – rekao je u uvodu misnog slavlja msgr. dr. Antun Škvorčević, zamolivši predvoditelja misnog slavlja preuzvišenog Đuru Hranića da sve uvede u sveta otajstva.

Među vjernicima između ostalih bili su predstavnici javne vlasti, Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan, prof. dr. sc. Željko Glavić, predsjednik Gradskog vijeća grada Požege, Franjo Lucić, zastupnik u Hrvatskom saboru, Ferdinand Troha, zamjenik požeškog gradonačelnika, Josipa Miličević, predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije, Viko Kasana, gradonačelnik Lipika, Dalibor Bardač, načelnik općine Čaglin i drugi. 

Svečanost devetnice u čast Gospi od Suza i euharistijsko slavlje završilo je procesijom sa svijećama uz molitvene zazive i marijanske pjesme.

Molitveni program i euharistijska slavlja, kroz svih devet večeri, mogli su izravno pratiti na Facebok stranici grada Pleternice svi oni koji iz nekih razloga nisu mogli doći u Svetište Gospe od Suza.

Za uprizorenje prekrasnih kadrova i prijenos molitvene i euharistijske svečanosti pobrinuo se Domagoj Katić, zamjenik pleterničke gradonačelinice za kojeg se slibodno može reći da je vrhunski meštar tog zanata.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment