Svirači „Šljivova grana“ iz Grabarja proslavili punoljetnost pred brojnim gostima /FOTOGALERIJA/

GRABARJE – Evo baja evo Grabarčana, naše ime šljivova je grana – riječi su bećarca koji je odjekivao uz veselu svirku prethodne večeri u ovom selu. A dvorana Vatrogasnog doma bila je premala za sve goste i uzvanike na druženju i fešti ovdašnjih svirača koji nose ime „Šljivova grana“, a oni su tako proslavili 18. rođendan i postali punoljetni.

Riječ je o četveročlanoj skupini koja ne svira zabave, svadbe ni u ugostiteljskim objektima, već u različitim prigodama članovima grabaračkih udruga, te svojim znancima i prijateljima, a unatoč tomu prokrstarili su cijelom zemljom svirajući od Jadrana pa do krajnjeg istoka naše zemlje. Članovi su Pavao Grandić, koji im je harmonikaš, šef, dirigent i skladatelj, zatim Ivan Abibović gitarista i tekstopisac, Pavao Stasny na bubnju i donedavno Stipo Ljubičić s gitarom.

-Ženska mladež DVD Grabarje bila je 2000. godine u vatrogasnom kampu u Fažani kada smo ih posjetili i zasvirali što je začetak rada sastava – kazao je u povijesnom osvrtu na njihovo djelovanje Abibović, a Darko Marenjak prilikom tog osnivanja slikao ih je te im u ovoj prigodi uručio uvećane fotografije!

Tijekom nastupa širili su prijateljstvo i predstavljali svoj kraj uveseljavajući ljude. Posebno su bili zapaženi na seljačkim prosvjedima u ožujku 2010. godine kada su zapjevali svoju pjesmu „Ima nas i poštenjaka“ koju ljudi znaju pod imenom „Imao bi da sam krao“ što su prenijeli svi mediji i na državnoj razini čime su pronijeli slavu Grabarja, a nastupili su i u „Plodovima zemlje“ HTV-a sa pjesmom „Mlikari“!

Ističu suradnjom sa brojnim udrugama ovog kraja, te šire pa su ih ovom prigodom pozdravili predstavnici Zavičajnog KUD Rama, Hrvatske knjižnice Pleternica,  KUD Šijaci iz Biškupaca i Požeška dolina iz Požege, Češke besede iz Bjeliševca,  Udruge pjesnika i slikara „Matko Peić“ iz Požege, vinar Marinko Markota, umirovljeni učitelj Stjepan Vrkljan, te čelnici ovdašnjih folkloraša i vatrogasaca i mnogi drugi.  Uz „Šljivovu granu“ tijekom cjelovečernjeg druženja nastupile su tamburašice „Bećaruše“ i TS „De Gotho“ iz Grabarja, ženska pjevačka skupina KUD „Poljadija“, muška pjevačka skupina Grabarčani i mnogi drugi.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment