Svečana akademija u prigodi obljetnica oslobađanja požeške vojarne i Dana hrvatskih branitelja: “Borbene akcije koje su se dešavale u zapadnoj Slavoniji prisilile su i Europu i Svijet da priznaju Hrvatsku”

Na poseban način, četvrtu godinu za redom obilježena je obljetnica oslobađanja požeške vojarne i Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i to svečanom akademijom koja je nakon euharistijskog slavlja u vojnoj kapelici i polaganja vijenaca kod spomen obilježja 123. brigade održana u Gradskom kazalištu Požega. 

Svečanu akademiju svojim su dolaskom uveličali predstavnici Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, vojske, policije, gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije, izaslanici, predsjednice RH, predsjednika Vlade RH, potpredsjednika Vlade i ministra obrane, ministra branitelja, ministra unutarnjih poslova, te predstavnici Požeško-slavonske županije, umirovljeni generali, predstavnici Generalskog zbora te predstavnici javnog, kulturnog i gospodarskog života. 

Na početku svečane akademije nastupio je Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Požega, a pozdravne riječi uputio je predsjednik Hrvatskog časničkog zbora i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Požeško-slavonske županije Ante Pavličević, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić te požeško-slavonski župan i general Hrvatske vojske u miru Alojz Tomašević, a obratili su se i izaslanici predsjednice RH i predsjednika Vlade RH i ministra branitelja i drugi.

– Mi nikada ne smijemo zaboraviti ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili za sve nas. Danas ovdje ima i roditelja i članova obitelji onih koji više nisu s nama, ali ima njihove djece, ima unuka, a to je budućnost Hrvatske. Ove Hrvatske koja mora znati gdje joj je mjesto, Hrvatske koja mora znati što je bilo u povijesti, jer narod koji zaboravlja svoju povijest uvijek čini greške, koje se nama ne smiju više nikada dogoditi. Hrvati su bili ti koji su branili i obranili svoju domovinu, mi ju danas samo moramo čuvati i razvijati – bile su to pozdravne riječi požeškog gradonačelnika Darka Puljašića.

Požeško-slavonski župan, general HV u miru, aktivni sudionik svih događanja u Domovinskom ratu na području Požeško-slavonske županije u svom obraćanju je istakao, posebno svojim kolegama zapovjednicima 123. brigade HV Požega kako se uspjelo smo nakon nekoliko dana osloboditi vojarnu, naoružati i krenuti u brojne akcije u Domovinskom ratu.

-Prva ratna akcija je krenula napadom na Policijsku postaju u Pakracu, a i prvi oslobođeni grad, grad Lipik je u našoj Požeško-slavonskoj županiji. Borbene akcije koje su se dešavale u zapadnoj Slavoniji prisilile su i Europu i Svijet da priznaju Hrvatsku. Čast mi je za to biti ovdje s vama, i kao župan ove predivne županije, te da sam bio župan kada su prije četiri godine na prijedlog udruge branitelja Skupština županije proglasila za ovaj dan Dan branitelja. Nadam se da ćemo na osnovu naših inicijativa, za što smo dobili potporu predsjednice RH i Vlade RH dobiti odluku Sabora RH o ustanovljavanju Medalje Zapadna Slavonija. Ta medalja je simbol ponosa, važnosti i časti za one dragovoljce i suvremenike koji su sudjelovali u prvim ratnim operacija oslobađanja zapadne Slavonije – rekao je župan Tomašević

Tijekom svečane akademije nekoliko glazbenih točaka izveli su mladi tamburaši De Gotho predvođeni Mihaelom Ribičićem, a na kraju je prikazan dokumentarni film koji je posvjedočio događanja vremena iz Domovinskog rata na području Požeške kotline i Zapadne Slavonije kroz koji je nešto više rekao o zbivanjima tih dana umirovljeni bojnik Mario Kalan.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment