SUSRET SA KNJIŽEVNIKOM ROĐENIM U POŽEGI: Novinarsku karijeru okončao bogatim književnim opusom

VLADO RAJIĆ DOBIO JE NIZ KNJIŽEVNIH NAGRADA

POŽEGA – Gradski muzej Požega organizirao je susret građana  s književnikom Vladom Rajićem, rođenim Požežaninom, autorom uzbudljivih romana “Sudac”, “Tužitelj” i “Odvjetnik”, romansiranih trilera na temu hrvatske politike? On je dugogodišnji novinar nekada uglednog dnevnog lista Vjesnik, a za književno stvaralaštvo ‘pokupio’ je brojne nagrade.

Sudionici su se sa njime bolje upoznali u sklopu tradicionalnog Muzeja plus, tijekom  jednog posebnog i posve neuobičajenog druženja u okrilju  postavljene izložbe “Kad bi drveće hodalo”.  Rajić dobitnik je dvije ovogodišnje nagrade Grigor Vitez, a njegov domaćin je bio profesor Miroslav Paulić.

-Rođen sam u Požegi 1951. To je bitno jer sam tu završio osmogodišnju školu i gimnaziju, ali do kraja djetinjstva, dakle, do prekjučer, odatle crpio inspiraciju za sve što sam kasnije pisao. Od novina, prvi novinski tekst napisao sam s petnaest godina kad je Požega poplavljena pa su čokolade iz Zvečeva plivale i po Savi, pa do knjiga kad sam se umorio od novinarstva. Šipak umorio. Ukinuli su Vjesnik njegovi osnivači skoro pa na 72-godišnjicu. A što je novinar u ukinutim novinama? Umirovljenik! – kaže Rajić.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a 1988. godine tu i magistrirao. Prvo radno mjesto, od 1978. godine bilo je u Vjesniku, a pisao je u Novom listu, Glasu Slavonije, revijama Vjesnikove kuće, povremeno u Danasu, priloge su mu objavljivali Delo, NIN, Slobodna Makedonija, Oslobođenje…

-Kao urednik-mentor pet godina radim u Novom listu. Bio sam suradnik Nacionala. Nakon te suradnje ‘onaj’ Nacional je ukinut. Poslije me nisu nigdje htjeli primiti bojeći se loše karizme koju sam stekao, ja dođem, malo radim, nitko ne plati, a poslije izdanje ukinu. Rekoh, na žalost, u Vjesniku u kojem sam počeo i završavam karijeru, jer novine su propale i likvidirane 2012. godine. Otada sam počeo pisati pripovijetke, priče, romane za djecu i odrasle – rekao je Vlado Rajić koji je do sada objavio četiri knjige. To su „Ljetovanje s čovjekom koji nije moj tata“ 2013.,„Sudac“ i „Politeo, porazi i slava“  2014., te „Tužitelj“ 2017. godine.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

0 Comment