Subota na požeškoj tržnici kroz foto objektiv Dušana Mirkovića: Zbog čega ne kupujemo domaće proizvode od naši OPG-ovaca?

Teško je da se može vratiti nekadašnja vreva, stotine štandova i tisuće kupaca na požešku tržnicu na kojoj se nekada tražilo mjesto više i svaki slobodni kutak kako bi se u ponudu stavio neki od domaćih proizvoda proizveden samo nekoliko stotina metara, ili koji kilometar, od požeške tržnice, onog mjesta gdje se taj proizvod prodaje. Veliki doprinos da toga više nema dali su trgovački lanci u kojima se nudi voće i povrće proizvedeno tko zna u kojoj zemlji, koje je bilo uskladišteno u ovakvim ili onakvim hladnjačama, tretirano ovim ili onim sredstvima samo kako bi se sačuvala umjetna svježina i na oko primamljiv izgled.

Ipak ima onih vjernih kupaca koji vole doći na tržnicu gdje ih godinama dočekuju poznata lica koja stoje iza klupa na kojima su izložili ono što su netom ubrali u svojim vrtovima. Požeški Komunalac, koji upravlja tržnicom puno je toga učini kako bi se povećala ponuda domaće hrane proizvoda OPG-ova, a posebno hrane koja dolazi na tržnicu direktno s polja, koja je daleko nepcu ugodnija, kvalitetnija i zdravija.

Ove subote nije bilo gužve na požeškoj tržnici, a prodavači su – proizvođači, OPG-ovci uvjereni da će se u onom tjednu pred Uskrs situacija malo poboljšati.

Na tržnici se i ispred nje osjeća dah proljeća, u ponudi su presadnice raznog povrća, cvijeća i drugih kultura koje će završiti u zemljanim površinama kada dođu topliji dani. Ističe se i bogata ponuda konzumnog i sjemenskog krumpira poznatih proizvođača iz Požeštine

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment