STRUKOVNA ZANIMANJA: Osmaši upoznati sa upisom, odradom prakse i stipendiranjem

PREDSTAVLJEN KATALOG LICENCIRANIH RADNJI ZA PRAKTIČNU NASTAVU

POŽEGA – Obrtnička komora Požeško-slavonske županije u suradnji s udruženjima obrtnika Požege, te Pakraca i Lipika, a uz potporu gradova i županije objavila je i predstavila Katalog licenciranih radnji  u kojima učenici strukovnih zanimanja mogu obavljati praktični dio nastave, a uz to na info danu učenici završnih razreda požeških osnovnih škola upoznati su s mogućnošću nastavka školovanja.

-Kroz ovaj katalog učenici osmih razreda imaju informacije o upisu u strukovne škole, odradi prakse, te uvjetima za dobivanje stipendija – istakao je u uvodnoj riječi Anto Bilobrk, predsjednik Obrtničke komore ove županije. Skupu su nazočili osmaši požeških škola kojima predstoji upis u srednju školu.

-Obrtništvo je stoljećima bilo važno i razvijalo naš grad, a sada je došlo vrijeme da se od obrtništva može lijepo živjeti jer su to tražena zanimanja – kazao je gradonačelnik Požege Darko Puljašić. Katalog je objavljen u nakladi od 300 primjeraka i učenici su ga osobno dobili.

-Izbor daljnjeg školovanja je ključna odluka u životu, strukovna zanimanja imaju mjesto na tržištu rada, no kroz život će biti potrebno doškolovanje-naglasio je u ovoj prigodi Vedran Neferović, zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti.

Ravnatelji srednjih škola upoznali su osnovce s planom upisa. Tako je Iva Šnajder, ravnateljica požeške Obrtničke škole dala podatak da upisuju 10 zanimanja u četiri oblasti od kojih je 7 zanimanja kroz trogodišnje školovanje. Zoran Galić, ravnatelj Tehničke škole Požega je kazao da upisuju 160 učenika i to u pet četverogodišnjih i tri trogodišnja zanimanja. Monika Šipoš, predstavnica Poljoprivredno-prehrambene škole je ustvrdila da upisuju tri zanimanja kroz četverogodišnje obrazovanje i tri kroz trogodišnje, a Dario Čilić, ravnatelj Srednje škole Pakrac da će imati 6 razreda od čega su pet strukovni, dok za tri zanimanja školovanje traje isto toliko godina.

Na kraju je Jan Šafran, predstavnik Ministarstva gospodarstva i obrta predstavio poticajne mjere za strukovno obrazovanje među kojima ima i bespovratnih sredstava za deficitarna zanimanja.

Foto: pozega.hr

 

0 Comment