STATUS PRIPADNIKA NARODNE ZAŠTITE: Novi zakon o branitelja otvara prostor rješenju

POŽEGA – Na inicijativu Davora Balešića, predsjednika Udruge Narodne zaštite Požeško-slavonske županije okupili su se nekadašnji čelnici bivše općine Slavonska Požega i zapovjednici te zaštite u ondašnjim mjesnim uredima i mjesnim zajednicama kako bi dogovorili traženje rješenja za status pripadnika tih postrojbi pred i za vrijeme domovinskog rata. Tu su među ostalima bili prvi predsjednik Izvršnog vijeća ondašnje općine Slavonska Požega nakon demokratskih izbora Ante Bagarić, koji je bio kasnije predsjednik Kriznog štaba za to područje, zatim zapovjednik Policijske postaje Požege Vladimir Englman, prvi zapovjednik Štaba Narodne zaštite Zdenko Farkaš, kojega je nakon odlaska na mjesto zapovjednika 123. brigade HV naslijedio Davor Balešić i drugi.

-Povod okupljanju je primjena Zakona o braniteljima, odnosno njegove izmjene i dopune jer tražimo načine kako da pripadnici Narodne zaštite dobiju status branitelja i ostvare svoja prava – kazao je Balešić.

Miroslav Bagarić iz Ureda za branitelje Požeško-slavonske županije dao je tumačenje i obrazloženje toga zakonskog akta.

-Imamo zakonske mogućnosti da se razriješe problemi tih ljudi jer je ranije ograničavajući faktor bila potreba da imaju najmanje 100 dana provedenih u postrojbama Narodne zaštite, a imamo i otvorena pitanja prve naoružane postrojbe iz 1990. godine čiji pripadnici nisu riješili svoj status- kazao je prvi zapovjednik Narodne zaštite Zdenko Farkaš.

Sudionici skupa dobili su konkretne upute za daljnje postupanje svojih pripadnika kako bi na odgovarajući način ostvarili svoja prava.

0 Comment