„SPIN VALIS“: Projekt CEKOM SPIN za rast izvoza i konkurentnosti, te nova radna mjesta

POŽEGA – Kraj jedne godine i početak druge najbolja je prilika za analizu učinjenog u proizvodno-poslovnom smislu, te pogled prema onome što slijedi. Zbog toga smo razgovarali s predsjednikom Uprave Spin Valis d.d. dipl. oec. Zdravkom Jelčićem o proizvodnji i poslovanju tvrtke koja je među najuspješnijim hrvatskim drvoprerađivačima i proizvođačima namještaja za domaće i inozemno tržište.

Ocijenite ovu godinu u Vašoj tvrtki?

-Pogriješio bih ako bih rekao da je godina bila jednostavna. Biti proizvođač namještaja u Hrvatskoj je težak, nesiguran, ali itekako izazovan zadatak izložen stalnim pritiscima kupaca, konkurencije i nepovoljnih uvjeta poslovanja. Zadovoljan sam što smo unatoč stalnoj nepredvidljivosti vanjskog okruženja još jednu godinu ostvarili pozitivan poslovni rezultat. Vjerujem da ćemo i u novoj kalendarskoj godini biti uspješni u zajedničkom nastojanju da tržištu, naročito inozemnom, predstavimo dizajnom inovativnu i kvalitetnu ponudu. Ipak, moram izraziti zabrinutost što općenito konkurentnost naše industrije pada i gubi tempo s inozemnom konkurencijom, a pada i broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji (svega 204.000 zaposlenih u RH prema zadnjim podacima).

Kakva su Vaša poslovna očekivanja za nadolazeću 2018. godinu?

-U 2018. godini očekujemo dobre rezultate, rast u odnosu na 2017. godinu, a osobito rast izvoza. Dobri rezultati su uvijek odraz ulaganja i strateških odluka. Planiramo značajne investicije u opremu i objekte, u digitalizaciju, u istraživanje i razvoj, u nove proizvode i nova tržišta u ukupnom iznosu preko 50 milijuna kuna. Naš cilj je prije svega realizacija projektnog zadatka „Centar kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda – CEKOM SPIN“ kojim bi se omogućio ulazak u nove proizvodne niše, povećao izvozni plasman, podignula konkurentnost hrvatske drvne industrije te omogućilo otvaranje novih radnih mjesta u iseljavanjem pogođenoj Slavoniji.

Koje bi mjere trebala Vlada RH preuzeti kao potporu gospodarskom razvoju?

-Nužno je postići društveni konsenzus o smjeru razvoja države, o Nacionalnoj razvojnoj strategiji, definirati gdje želimo biti i kako to ostvariti i financirati. U 2017. godini u RH imamo pozitivan trend rasta bruto društvenog proizvoda koji se mora iskoristiti za rast konkurentnosti i produktivnosti. Osim očite potrebe za ulaganje u nove tehnologije i digitalizaciju poslovanja, posebno bih istaknuo nužnost uvođenja populacijskih mjera s ciljem zaustavljanja negativnih migracijskih trendova.

Kakva je suradnja s lokalnom samoupravom i gdje smatrate da još ima prostora za poboljšanje?

-S lokalnom samoupravom imamo dobru i korektnu suradnju, dobru podršku prije svega u brzini rješavanja svih odluka i dokumenata koji su nužni za realizaciju investicija u 2017. godini i investicija koje pripremamo u 2018. godini. Puno brže rješavamo sve dokumente i podloge za investicije na razini lokalne države (grad, županija), nego na razini središnje države. Stoga u 2018. godini od Vlade RH očekujemo ubrzan proces restrukturiranja državne, javne uprave koja mora biti puno brža i u funkciji:dizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva,bržeg povlačenja EU sredstava, te otvaranja radnih mjesta u privatnom sektoru.

 

0 Comment