SKAUTI ŽUPE STRAŽEMAN: Jedina su udruga te vrste u Požeškoj biskupiji a veže ih načelo – Bog, Crkva, Domovina!

STRAŽEMAN – Ako ste bili na proslavi Vinkova u Velikoj, zacjelo ste primijetili djevojke koje su pekle palačinke za posjetitelje a za uzvrat uzimale dobrovoljni prilog. Bile su to članice katoličkih skauta župe Stražeman koje su na taj način prikupljale novac za rad svoje udruge, jedinstvene na području cijele Požeške biskupije.

-Pripadamo Zdrugu katoličkih skauta Hrvatske koji djeluje u 9 biskupija a mi smo prva župa u Požeškoj biskupiji gdje postoje katolički skauti, odnosno izviđači. Naše načelo je: Bog, Vrkva, Domovina. Kroz svoj rad nastojimo na temelju stvorenoga upoznati Stvoritelja. Dakle, u prirodi je ono što nam je Bog dao i to treba iskoristiti. U zdravom tijelu nastojimo odgojiti zdrav duh. Osnovani smo prije godinu dana i do sada smo išli na kampiranja, družili smo se, izrađivali ukrasne narukvice, zlatovez…ovdje imamo domaće čajeve od šipka, bazge..sa svojim proizvodima smo išli i na Božićni sajam. Naši predstavnici su išli i u Rijeku gdje nam je središnjica. Nadam se da ćemo se širiti i u druge župe naše Biskupije – kazala je predsjednica udruge Ana Đaković.

Stražemanskih katoličkih skauta za sada ima 20-ak mladih i djece te 15-ak starijih. Djeluju po dobnim skupinama.

-Novac od palačinki i drugih naših proizvoda iskoristit ćemo za nabavu šatora i vreća za spavanje. Ove godine planiramo i djecu povesti u Rijeku a želja nam je i na Papuku organizirati kamp te pozvati druge skaute iz Varaždina, Rijeke, Dubrovnika…da se ovdje okupimo kod nas – dodala je A.Đaković.

Kažimo još kako je Zdrug katoličkih skauta osnovan 2001.godine u Rijeci a sa ciljem kako bi mladima bilo ponuđeno savršenije živjeti kršćanski život u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, u zajedništvu sa stvorenom prirodom i svakim čovjekom. Kroz godinu organizira mnoge humanitarne projekte, te projekte organiziranja ljetovanja za siromašnu potrebitu djecu Srebrenice, Slavonje, Vukovara.

0 Comment