Ruža i graševina su kraljice koje cvatu pa ih slavimo /FOTOGALERIJA/

LIKOVNA KOLONIJA, IGROKAZ, PJESMA I TAMBURAŠKI ANSAMBL „SAFIR“ U ČAST OVOG DOGAĐANJA

PLETERNICA –  Pleterničko Vinogradarstvo Markota obilježilo je na poznatom lokalitetu Starac na obroncima Požeške gore 11. Dane cvatnje graševine i ruža. Tu je uz nasade vinograda ranije zasađeno tisuću ruža pa je stvorena Cesta ruža i vina, a ovaj običaj proslave cvatnje obitelj Marinka Markota njeguje jedina u našoj zemlji po uzoru na slične vinogradarske svečanosti u drugim vinorodnim zemljama.

U brojne poslovne partnere i ugledne goste, kao i prijatelje obitelji Markota tu  su  bili gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, predsjednik pleterničkog Gradskog vijeća Marijan Aladrović, poznati nogometni sudac Mateo Beusan poznat kao „Oko sokolovo“  i drugi.

-Uz bačvu vidikovac cvatu dvije kraljice ruža i graševina, njima u čast slavimo na proplanku Starac gdje imamo 15 hektara vinograda, te još 20 hektara na Klikunu jer želimo vratiti vinski sjaj, te mi i naši potomci nastaviti tradiciju – kazao je u ovoj prigodi  Marinko Markota čija obitelj cijelu godinu živi s lozom i za lozu, a uz tradicionalne fešte vinogradara i vinara Vincelovo i Martinje oni slave cvatnju vinograda i ruža.

Vinarija Markota sada godišnje proizvodi 100 tisuća litara vina, koja plasira po cijeloj RH, a počeo je izvoz jer ima zanimanja u više europskih zemalja.

Ovogodišnji događaj protekao je kroz cjelodnevnu likovnu koloniju u kojoj su sudjelovali članovi likovne sekcije Udruge pjesnika i slikara „Matko Peić“, te nekoliko slikara iz Slavonskog Broda koji su požeškim kolegama uzvratili posjet, a sve radove za koje je materijal kupila Vinarija Markota, ostavili su im na dar.

Uz to prigodnu pjesmu o ovom događaju napisao je požeški likovni umjetnik Dragutin Bajt , te je pročitao okupljenima, a Mala družina Matice umirovljenika Velike izvela je igrokaz „Ispovijed“ koji je napisala njihova članica Marija Iličić. 

Ovom prigodom na slavonskoj destinaciji Cvatnje graševine i ruža nastupio je tamburaški ansambl „Safir“ iz Pleternice.

Foto. D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment