Rudolph gusto tamno božićno pivo požeške pivovare MBC u samom vrhu po kvaliteti

Kako dani postaju kraći, a noći hladnije, potreba za nečim da nas ugrije i razveseli tmurne dane može se zadovoljiti samo dobrim zimskim pivom. Jeste li spremni za promilima nabijenu i okusima bogatu zimu?

Možda ste tijekom vrućih, ljetnih dana žeđali za dobro rashlađenim lagerima i voćnima IPA-ma, no sada vam treba nešto da vas ugrije i razbudi iz zimskog drijemeža. Na to su mislili i naši mali nezavisni pivari kada su spravljali svoja sezonska piva za ovu zimu. Većinu zimskih piva karakteriziraju veća količina alkohola, tamna boja te bogati i kompleksni okusi i arome. A kako te osobine pridonose pravom zimskom, božićnom ugođaju?

Rudolph, MBC Požega

Ne znam od čega se Rudolfu zapravo crvenio nos, no vama će se zacrveniti i zažariti obrazi nakon samo jedne čaše gustog, tamnog Rudolpha požeške pivovare MBC. Ovaj winter warmer, tj. pivo s ciljem da nas grije na niskim temperaturama, zavodi vrlo zamjetnim mirisom i okusom meda. Ako mu uspijete odoljeti, osjetit ćete i blage note cimeta i naranče koji su također dodani u procesu kuhanja ovog božićnog savršenstva. Ovo je zapravo idealno pivo za ljubitelje medenjaka. Iako sama ne posežem za medom osim ako me ne uhvati strašna grlobolja, ovo pivo me razoružalo od svih mojih negativnih emocija prema popularnom proizvodu marljivih pčelica. Uf! Već je postalo jako toplo, a imamo još tri piva pred nama…

Budući da se pivo pije hladno, toplinu nam iz njega pružaju malo povišeniji alkoholni promilčići koji nam već na prvi gutljaj zagriju tijelo, počevši od žednog nam grla, a onda i srce i dušu. Za tamniju boju i bogatstvo okusa i aroma zaslužni su prženi, tamni sladovi. Oni često pridonose pivu svojim notama čokolade, svježe pržene kave, pečenih božićnih kolača, karamele, ma sve ono što povezujemo s bogatom, slatkom božićnom trpezom. S jedne strane uzbuđuju naša osjetila, utonula u zimski drijemež, a s druge strane nas umiruju i pružaju osjećaj sigurnosti toplog doma, pa neka vani i bila snježna mećava. Dakle, pripremite čaše i natočite si neke, ako ne i sve, od ponuđenih sezonskih piva.

Među TOP 5 najboljih hrvatskih zimskih piva još su Božićno pivo – Pivovara Medvedgrad, Vanilla & Chocolate Porter, The Garden Brewery, Rosemary Julebryg, The Garden Brewery i Kuhano pivo.

Izvor: gastro.24sata.hr

0 Comment