Rodoslovlje Ličana u knjizi ličkog Slavonca /FOTO/

POŽEGA – Ogranak Matice hrvatske Požega je u Gradskoj knjižnici i čitaonici upriličio  predstavljanje knjige „Rodoslovlje obitelji Podlapca/Podlapače“ autora Đure Mesića, nekadašnjeg žitelja Golobrdaca koji unazad desetak godina živi u okolini Velike Gorice.

Pozdravne riječi uputila je dr. Vesna Vlašić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske, a o ovom zavičajnom djelu govorio je prof. Goran Hruška iz požeškog odjela Državnog arhiva.

-Iako autor nije povjesničar dobro je ušao u povijest i ovu problematiku, a knjiga je logički strukturirana, te donosi brojne zanimljive podatke o ličkom kraju – istakao je Hruška.

Autor Đuro Mesić prisjetio se početaka stvaranja ove treće njegove knjige prije desetak godina, a nesretna sudbina  supruginog oca i njegov životni put bili su mu izazov za stvaranje

-Krenuo sam iz toga sela, koje je nekada bilo zapovjedno mjesto Vojne krajine, općina i župa, te od njegovih ljudi, ali i onih raseljenih, što je uz obilje dokumenata obuhvatilo postanak i razvoj Podlapače, prezimena, kretanje broja stanovnika i drugo – kazao je autor Đuro Mesić.

Knjiga donosi i prezimena u Požegi, odnosno na prostoru Požeško-slavonske županije  županije kao što su Bjelobrk, Brezić, Bunčić, Dasović, Devčić, Janžić, Javor, Mažar, Mesić, Paun, Perković, Petanović, Sertić, Štrk, Vlainić, čiji su se nasljednici i udajom i ženidbom povezali s novim obiteljima.

 

0 Comment