PROMOCIJA KNJIGE OVOG TJEDNA U POŽEGI: Prezimena ličke Podlapače u djelu nekadašnjeg Požežanin

POŽEGA – Ogranak Matice hrvatske Požega priprema za petak 12. siječnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici s početkom u 18 sati predstavljanje knjige „Rodoslovlje obitelji Podlapca/Podlapače“ autora Đure Mesića, a uz autora o tom zavičajnom djelu govorit će prof. Goran Hruška iz požeškog odjela Državnog arhiva.

Nekadašnji žitelj požeškog kraja Đuro Mesić, koji sada živi u Turopolju,  istraživao je i skupljao podatke o stanovnicima ličkog mjesta Podlapače u blizini Udbine. Tamo je nekada  živjelo više od 1800 stanovnika, no sada je selo pred izumiranjem. Ponukan sudbinom oca svoje supruge rođenog u Podlapači, ali se tamo nikada nije vratio niti je upoznao svoju rodbinu, odlučio je napisati knjigu ”Rodoslovlje obitelji Podlapca/Podlapače” koju je do sada predstavio u Muzeju Turopolja(Velika Gorica), te u ličkoj općini Udbina, te u Slavonskom Brodu.

Tu su obuhvaćena i  prezimena u Požegi, odnosno na prostoru Požeško-slavonske županije  županije kao što su Bjelobrk, Brezić, Bunčić, Dasović, Devčić, Janžić, Javor, Mažar, Mesić, Paun, Perković, Petanović, Sertić, Štrk, Vlainić, čiji su se nasljednici i udajom i ženidbom povezali s novim obiteljima.

Đuro Mesić rođen je u Požegi gdje je proveo većinu svog života. Odlaskom u mirovinu živi u Novom Čiču kraj Velike Gorice. Ranije je napisao knjige „Mesići rod i zavičaji“, te „NK Parasan 1956.-2006.“ koja obuhvaća povijest nogometa u Golobrcima.

0 Comment