PROMETNE GUŽVE NA POŽEŠKOM TRGU /FOTO/: Mali zahvat uz malo novca donio bi poboljšanje na dugo razdoblje

NIKOME NIJE JASNO ZAŠTO NADLEŽNI NIŠTA NE ČINE?

POŽEGA – Ovih dana zbog zatvaranja dijela parkirališnog prostora središnjeg požeškog Trga svetog Trojstva podosta je gužvi. To je slučaj uvijek kada su u središtu grada održavaju javne priredbe, no prolaznike, a posebice vozače automobila bode u oči jedna banalna sitnica koja ovu situaciju drastično pogoršava.

Riječ je o postavljanju kabela za električnu energiju kojim se u ovakvim slučajevima priprema struja za razglasnu i rasvjetnu opremu. Naime, kabel se iz ormarića smještenog pokraj displeja sa turističkom kartom grada povlači preko kolnika da bi se stvorili uvjeti za priključenje navedenih uređaja, a preko toga kabla postavlja su zaštitni oklop po izgledu isti kao „ležeći policajac“ ili uspornik.

Sva vozila kada dođu do toga moraju maksimalno usporiti svoje kretanje što onda stvara čepove kod prometovanja trgom od Gradskog muzeja prema zgradi Požeške biskupije.

-Bojim se da se nešto ne dogodi jer mi je vozilo prilično nisko, može doći do oštećenja podvozja i vitalnih dijelova upravljačkog mehanizma, pa sve to izaziva rapidno, usporavanje prometa,te stvara gužve i nervozu kod sudionika u prometu – kazao nam je jedan požeški vozač koji se čudi da se ova slika ponavlja više puta godišnje kao napr. za Ivanjski krijes, Glazbeni festival „Aurea fest“, te prilikom drugih zbivanja na parkirališnoj plohi, zatim koncerata itd.

Mi nismo stručnjaci za niskogradnju niti za elektroinstalacije, no mišljenja smo da bi se malim građevinskim zahvatom kojim bi se prekopala prometnica, postavio kabel ispod razine kolnika, te ponovo asfaltirao taj uski dio, sve ovo za malo novca trajno riješilo.

U razvijenim i uređenim zapadnim državama to se obavi tijekom jedne noći tako da nema ni zatvaranja prometa ni zastoja. Nadamo se da ćemo dočekati dan kad će to tako biti i kod nas.

Nikome nije jasno zbog čega nadležni zatvaraju oči na ovakve pojave i ništa ne poduzimaju jer izgovor da nema novca zasigurno ne pije vodu.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment