Procesijom i liturgijskim slavljem proslavljena Nedjelja muke Gospodnje – Cvjetnica /FOTOGALERIJA/

POŽEGA – Danas je na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu služeno svečano liturgijsko slavlje uoči ulaska u Veliki tjedan. Euharistijskom slavlju prethodio je blagoslov grančica ispred crkve Sv. Lovre u 11 sati, nakon čega su se u procesiji brojni vjernici uputiti u katedralu Sv. Terezije Avilske. U procesiji su sudjelovala i djeca obučena u narodnu nošnju s maslinovim grančicama u ruci što je dalo posebno značenje Cvjetnici – Nedjelji muke Gospodnje.

Središnje slavlje Nedjelje muke Gospodnje na Cvjetnicu u požeškoj Katedrali, predvodio je biskup msgr. dr. Antun Škvorčević u zajedništvu s generalnim vikarom msgr. Josipom Krpeljevićem, prepoštom Stolnog kaptola i katedralnim župnikom preč. Ivicom Žuljevićem i svećenicima na službi u središnjim biskupijskim ustanovama.

Današnjom nedjeljom muke Gospodnje – na Cvjetnicu započinje Veliki tjedan u kojem kroz osam dana slavimo najveće tajne kršćanstva, Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Značenje ove nedjelje otkriva nam svećenikov pozdrav „Danas se skupljamo kako bi započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova.“

Na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu sjećamo se i Isusovog ulaska u Jeruzalem. Narod ga je dočekao radosno kličući i rasprostirući svoje haljine putem kojim je Isus išao. U spomen na taj svečani ulazak u Jeruzalem današnja liturgija započinje procesijom s blagoslovljenim palminim, maslinovim ili drugim zelenim grančicama. Običaj je, poslije mise nositi te grančice u svoje domove da bi nas podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti.

U dan kad slavimo kraljevski Isusov ulazak u Jeruzalem Crkva daje na čitanje i razmatranje evanđelje Isusove muke. Ogromno je proturječje između razdragane mase s granama palmi na ulasku u Jeruzalem koja kliče pred Isusom u odnosu na tu istu povorku koja izlazi iz grada s drvom križa i ogoljenim šibama tjerajući pred sobom tu istu osobu kojoj jučer klicahu. Prevelika je razlika između radosnog usklika: ”Hosana” i krikova mržnje: ”Raspni ga.”

Foto: V.P.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment