Požega kopira Zagreb-državna tvrtka ide u privatnu zgradu, no u požeškom slučaju upitno je opravdanje

POŽEGA – Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da se zagrebački Zemljišno-knjižni odjel ili popularno zvana gruntovnica za tri mjeseca seli iz prostorija Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), a smjestit će se u poznati objekt Sky Office, poslovni toranj omeđen Zagrebačkom avenijom i cestom. Preseljenje je trebalo biti do kraja 2018., kako bi se sadašnji prostori pripremili za hrvatsko presjedanje Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine, ali se rok nije mogao ispuniti. Razlog ovakvoj odluci je da se nije našao drugi državni prostor za smještaj gruntovnice, tako da će se ovaj privatni plaćati 70-ak kuna po četvornom metru. 

Unajmljivat će se otprilike onoliko kvadrata koliko je gruntovnica imala do sada tj. oko 4500 četvornih metara za što će se plaćati oko 220 tisuća kuna mjesečno, i to bez PDV-a.

Sličan slučaj slijedećih dana ovog mjeseca zbit će se u Požegi. Jedna državna tvrtka, koja već nekoliko godina iznajmljivanjem za svoje požeške urede koristi poslovni prostor druge tvrtke u državnom vlasništvu, preselit će se u privatni objekt. Kada je riječ o lokacijama obje su u užem središtu grada, možda je čak ova lokacija prostora državne tvrtke nešto bolja zbog frekvencije prolaznika i vozila, no budući je riječ o uredskim prostorima u koje ne dolaze građani, to i nije presudno.

Ovaj grad, prema našim saznanjima,  ima još dosta slobodnih uredskih prostora primjerice u Hrvatskoj pošti, Hrvatskim šumama i drugdje, no tu još uvijek ima ispostava nekih ministarstava koje su u privatnim prostorima.

Razlozi nam nisu poznati, a bilo bi dobro da nam netko valjano obrazloži takav poslovni potezu.

Stoga su upitni razlozi zbog čega jedna državna tvrtka ide u privatni prostor. Uostalom riječ je o tvrtki koja svakodnevno zarađuje basnoslovne iznose novca što znači da je mogla, a i ubuduće može, doći do vlastitog prostora čime bi se izbjeglo plaćanje najamnine. Ovo pak zalazi u sferu poslovnih odnosa pa odgovorni za sve navedeno vjerojatno imaju razumna obrazloženja. U svakom slučaju bilo bi pohvalno da ih građani znaju.

Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu

0 Comment